16 iulie 1479 - Ștefan cel Mare încheie construirea cetăţii Chilia Nouă
Evenimentul din 16 iulie 1479, legat de lucrările de construcție/reconstrucție a Cetății Chilia de către Ștefan cel Mare, se înscrie în seria eforturilor susținute ale domnitorului moldovean de a întări sistemul defensiv al țării, în special în zonele de frontieră strategică, precum Delta Dunării.
Cetatea Chilia se afla la gura brațului Chilia al Dunării, într-o zonă strategică ce controla accesul naval spre nordul Mării Negre și gurile Dunării. În Evul Mediu, Chilia era un important port comercial și militar disputat de Moldova, Ungaria, Imperiul Otoman și Genovezi. Existau două cetăți: Chilia Veche (pe malul stâng, în prezent în România) și Chilia Nouă (pe malul drept, azi în Ucraina).
În anii 1460–1465, Ștefan cel Mare a dus o campanie pentru a recupera Chilia de la unguri, reușind în 1465 să o cucerească și să o integreze în Moldova. După cucerire, a început o perioadă de reconstrucție masivă, consolidarea zidurilor, întărirea fortificațiilor cu turnuri și bastioane și construirea de noi valuri de apărare și șanțuri.
În această zi, se consemnează continuarea lucrărilor la sistemul de fortificații al cetății Chilia, în special împrejmuirea cetății vechi de piatră cu noi ziduri și fortificarea poziției în fața presiunii otomane. Această acțiune făcea parte dintr-o strategie mai largă de apărare a gurilor Dunării, în contextul amenințării otomane crescânde după căderea Constantinopolului (1453) și a campaniilor antiotomane desfășurate de Ștefan în Țara Românească și sudul Basarabiei.
Chilia era de o importanță strategică vitală pentru Moldova deoarece controla rutele comerciale spre Marea Neagră, era un pilon defensiv împotriva unei eventuale invazii otomane prin sud și asigura acces la resurse și comerțul cu grâne, pește, sare și blănuri.
În 1484, în ciuda lucrărilor de întărire, otomanii cuceresc Chilia și Cetatea Albă, în urma unui atac naval masiv. Din acel moment, Moldova pierde accesul direct la mare pentru câteva secole.Chilia devine cetate otomană, fiind refortificată și transformată în bază militară.
Lucrările din 16 iulie 1479 sunt un simbol al eforturilor titanice ale lui Ștefan cel Mare de a apăra independența Moldovei în fața Imperiului Otoman. Cetatea Chilia a fost una dintre cele mai importante fortificații ale Evului Mediu românesc, iar reconstrucția ei dovedește viziunea strategică a domnitorului moldovean.
Evenimentul din 16 iulie 1894, în care guvernul maghiar de la Budapesta a dizolvat Partidul…
Evenimentul de la Lupșa, din 14 iulie 1910, este un episod mai puțin cunoscut, dar…
La începutul lunii iulie 1601, Mihai Viteazu îşi schimbă tabăra militară de la Debreţin, trece…
Evenimentul din 12 iulie 1907, petrecut la Petroman (azi în județul Timiș), este un episod…
Evenimentul din 11 iulie 1848, când Lajos Kossuth, liderul revoluției maghiare, a cerut recrutarea de…
Raportul final al împăratului Iosif al II-lea privitor la călătoria sa în Transilvania, din perioada…
Leave a Comment