Antiromanism

16 iulie 1894 – Guvernul maghiar, neputând tolera activitatea unui partid politic românesc, a dispus la 16 iulie 1894 dizolvarea Partidului Național Român din Transilvania și Ungaria

Evenimentul din 16 iulie 1894, în care guvernul maghiar de la Budapesta a dizolvat Partidul Național Român (PNR) din Transilvania și Ungaria, este unul dintre momentele-cheie ale luptei politice a românilor transilvăneni pentru drepturi naționale, într-un context de represiune și maghiarizare intensă din partea autorităților de la Budapesta.

Transilvania la sfârșitul secolului al XIX-lea făcea parte din Imperiului Austro-Ungar (după Compromisul austro-ungar din 1867). Românii erau majoritari în Transilvania, dar nu aveau recunoaștere națională oficială.

Politica guvernului de la Budapesta urmărea maghiarizarea forțată a naționalităților, în special prin interzicerea limbii române în administrație și educație, controlul asupra Bisericilor greco-catolică și ortodoxă și limitarea dreptului la asociere și exprimare națională.

Partidul Național Român (PNR) înființat neoficial în 1869, a fost principala formațiune politică a românilor din Transilvania a fost condus de personalități precum Ioan Rațiu, Vasile Lucaciu, Gheorghe Pop de Băsești. PNR nu fusese înregistrat oficial la Budapesta, dar era recunoscut de români ca for reprezentativ. Activitatea sa era centrată pe revendicări naționale, egalitate în drepturi, autonomie culturală, recunoașterea românilor ca națiune și proteste politice pașnice și petiții – cel mai celebru exemplu fiind Memorandumul Românilor din 1892.

16 iulie 1894 – Guvernul maghiar, neputând tolera activitatea unui partid politic românesc, a dispus la 16 iulie 1894 dizolvarea Partidului Național Român din Transilvania și Ungaria

Evenimentul din 16 iulie 1894 are loc la doar o lună după procesul Memorandiștilor de la Cluj (mai–iunie 1894), în care 14 lideri români au fost condamnați la închisoare, guvernul maghiar a trecut la o măsură și mai dură, și anume dizolvarea oficială a Partidului Național Român, sub pretextul că “nu avea statute legale recunoscute”, “acționa în afara legii” si “avea „legături cu elemente din străinătate” (aluzie la sprijinul românilor din Regat și diaspora)”. Această decizie a fost, în esență, o măsură de represiune politică și de intimidare.

Dizolvarea oficială nu a dus la încetarea activității PNR – el a continuat neoficial, prin rețele culturale și bisericești. Liderii PNR au devenit simboluri ale rezistenței românești în Transilvania. În deceniile următoare, PNR se va reorganiza și va avea un rol esențial în Declarația de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918 și formarea României Mari.

Evenimentul din 16 iulie 1894 marchează apogeul represiunii maghiare împotriva mișcării naționale românești din Transilvania în secolul al XIX-lea. Deși formal dizolvat, PNR și-a continuat misiunea, contribuind decisiv la unificarea Transilvaniei cu România în 1918.

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

16 iulie 1479 – Ștefan cel Mare încheie construirea cetăţii Chilia Nouă

Evenimentul din 16 iulie 1479, legat de lucrările de construcție/reconstrucție a Cetății Chilia de către…

45 de minute ago

12 iulie 1907 – Jandarmii unguri sfârtecă rochia domnișoarei Sofia Cercel pentru că avea în cusătură cele trei culori românești

Evenimentul din 12 iulie 1907, petrecut la Petroman (azi în județul Timiș), este un episod…

4 zile ago

10 Iulie 1773 – Raportul împăratului Iosif al II-lea menționa că multe familii de români au emigrat în Moldova sau Țara Românească

Raportul final al împăratului Iosif al II-lea privitor la călătoria sa în Transilvania, din perioada…

6 zile ago