20 Iulie 1896 - A apărut ziarul „Liga ortodoxă", sub conducerea lui Alexandru Macedonski
Pe 1896 a apărut ziarul „Liga ortodoxă”, sub conducerea lui Alexandru Macedonski. Ziarul „Liga Ortodoxă”, editat de Alexandru Macedonski, își desfășoară apariția până în ianuarie 1897. În paginile sale debutează Tudor Arghezi și Gala Galaction.
Ziarul „Liga Ortodoxă” – O tribună a spiritului românesc și începutul unor condeie legendare
Pe 20 iulie 1896, apărea la București ziarul „Liga Ortodoxă”, o publicație cotidiană sub conducerea marelui poet și publicist Alexandru Macedonski. Încadrat în atmosfera intelectuală și spirituală a sfârșitului de secol XIX, ziarul avea să devină, deși pentru o perioadă scurtă (până în ianuarie 1897), o platformă semnificativă pentru idei culturale, sociale și religioase, dar mai ales pentru promovarea tinerelor talente literare.
„Liga Ortodoxă” nu a fost doar o simplă publicație de opinie, ci și un veritabil spațiu de afirmare pentru viitori titani ai literaturii române. În paginile ziarului și-au făcut debutul doi dintre cei mai importanți scriitori ai secolului XX: Tudor Arghezi și Gala Galaction. Macedonski, recunoscut pentru intuiția sa artistică și spiritul inovator, a oferit celor doi tineri autori nu doar o rampă de lansare, ci și girul unei autentice recunoașteri literare timpurii.
Publicația îmbina fermitatea unei viziuni ortodoxe asupra lumii cu rafinamentul și modernitatea spiritului macedonskian. Articolele abordau teme de actualitate, morală, religie și identitate națională, într-un ton energic, uneori polemic, dar mereu pătruns de un idealism profund.
Chiar dacă a avut o existență efemeră, „Liga Ortodoxă” rămâne un simbol al angajamentului cultural românesc și al sprijinului oferit noilor generații de creatori. Debutul lui Arghezi și Galaction în această gazetă demonstrează că ziarul, sub conducerea lui Macedonski, a fost mai mult decât o voce a epocii – a fost o școală de formare a spiritului critic și literar românesc.
Ziua Aviației Române și a Forțelor Aeriene se sărbătorește anual pe 20 iulie, în aceeași…
La data de 19 iulie 1877, Marele Duce Nicolae, comandantul suprem al armatelor rusești, a…
Confruntarea de la Stănilești, din 18 iulie 1711, a fost un moment crucial și tragic…
Evenimentul din 16 iulie 1479, legat de lucrările de construcție/reconstrucție a Cetății Chilia de către…
Evenimentul din 16 iulie 1894, în care guvernul maghiar de la Budapesta a dizolvat Partidul…
Evenimentul de la Lupșa, din 14 iulie 1910, este un episod mai puțin cunoscut, dar…
Leave a Comment