In fond nu desfiintarea UDMR este in discutie ci instituirea unei reprezentari democratice legale si nu printr-o organizatie formata pe principii etnice.
La origini fiind o „agentura” ungara, UDMR nu a reusit sa-si duca la indeplinire ordinele primite, inainte si dupa decembrie ’89, din cauza faptului ca Romania a fost o tara cu structuri de putere disciplinate si, in primul rand, constiente din punct de vedere national.
Evenimentele de la Tg.Mures, intens sustinute mediatic de presa si televiziunile tarilor implicate direct in lovitura de stat, Olanda- Franta- Finlanda- Ungaria, au constituit esecul scenariului „Romania”, fiind esenta acestuia, avand in vedere ca ansamblul, adica „disciplinarea” estului era ca si realizata, de coniventa cu Gorbaciov.
Occidentul impartise deja teritoriul Romaniei, chiar daca forma primara ar fi insemnat „provincii cu autonomie sporita”, asta insemnand Transilvania si Banatul.
Asa ca la Targu Mures s-a cautat un motiv pentru o interventie internationala! Dintre cei care au vandut tara, intr-o faza incipienta, au fost semnatarii celebrei „Declaratii de la Budapesta”, printre ei fiind si regele Mihai – recidivist in tradarea Romaniei!
Intr-un recent interviu gr. Talpes a spus un mare adevar privitor la modul in care romanii, plecati in alte tari din motive si in perioade diverse, au fost sau nu un sprijin pentru tara de origine. Si a evidentiat faptul ca noi (romanii) nu am avut niciodata „diaspora”, ci doar „exil”.
Expatii nostri au facut guverne in exil (ex.Ratiu, Horia Sima), toti fiind preocupati sa-si faca un loc „cald” la…o adica! Diferit total de unguri, polonezi, cehi, a caror diaspora a sprijinit permanent tara lor in fata multiplelor organizatii internationale, romanii haladuiti in occident au fost indiferenti, cu rare exceptii, fata tara in care s-au nascut. Azi, lucrurile s-au modificat, dar foarte putin.
Poate ca emulatia din recenta campanie electorala sa-i fi curentat in partile sensibile ale sufletului si sa-i tina uniti. Acolo, unde s-au obisnuit cu traiul, sa reprezinte o voce permanenta, sincera si angajata fata de cei din tara, pe care i-au lasat sa duca greul stabilitatii sociale si nationale!
Mugur Preda/Bucuresti-Romania
Donează pentru Glasul.info!
În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei) | RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro) Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram
Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri
O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii
Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul
Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.
Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu
Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan
Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor
Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole
Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.