La 1 mai 1921 aparea revista Gândirea, publicatie ce tindea sa orienteze creatia spre valorile autohtone.
Revista Gândirea a aparut, la Cluj si Bucuresti, bilunar, apoi lunar, fructificand un efort sustinut de a orienta creatia catre valorile autohtone; de-a lungul istoriei sale, in paginile acestei reviste au semnat nume mari ale culturii romanesti precum Tudor Vianu, Tudor Arghezi, Calinescu, Eliade (directori: Cezar Petrescu la Cluj si Nichifor Crainic la Bucuresti).
Prin activitatea sa de reinviere si valorificare a creatiei autohtone, revista Gândirea a creat in jurul sau curentul ideologic al gândirismului, care i-a imprumutat numele. La numai un dupa fondarea sa la Cluj, revista se muta Bucuresti.
La 1 mai 1921 aparea revista Gândirea, publicatie ce tindea sa orienteze creatia spre valorile autohtone
Din anul 1926, in conducerea revistei se implica si Nichifor Crainic, pentru ca in 1928 sa devina chiar directorul si ideologul publicatiei.
Sub indrumarea ideologului revistei, Nichifor Crainic, s-a format o grupare ce reunea pe atunci o mare parte din clasa intelectuala a acelor timpuri.
Activitatea publicatiei se incheie odata cu anul 1944, insa pe perioada in care revista a functionat, cu doar doua intreruperi (in 1925 si 1933-1934, in perioada marii crize financiare), Gândirea a reprezentat stimulentul care a coagulat in jurul sau crema intelectualitatii romanesti din perioada interbelica, fiind una dintre cele mai importante publicatii culturale ale acelor vremuri.
Glasul.info
- 18 iulie 1711 – Bătălia de la Stănilești. Forțele ruso–române pierd bătălia cu turcii și Moldova a fost readusă sub dominație directă otomană - 18 iulie 2025
- 16 iulie 1479 – Ștefan cel Mare încheie construirea cetăţii Chilia Nouă - 16 iulie 2025
- 16 iulie 1894 – Guvernul maghiar, neputând tolera activitatea unui partid politic românesc, a dispus la 16 iulie 1894 dizolvarea Partidului Național Român din Transilvania și Ungaria - 16 iulie 2025