Manastirea Plaviceni – lacasul de odihna al trupului Marelui Voievod Crestin Mihai Viteazul

Manastirea Plaviceni – lacasul de odihna al trupului Marelui Voievod Crestin Mihai Viteazul

In toata istoria lui, poporul roman a avut nevoie de Dumnezeu si de conducatori curajosi, demni care sa lupte pentru dreptul la existenta a acestui popor!

Rand pe rand, in cele mai dificile momente ale istoriei, s-au ridicat, curajosi, luminosi, cu ajutorul si prin mila lui Dumnezeu, domni ai Tarii Romanesti, ai Moldovei si ai Ardealului. Mircea cel Batran, Alexandru cel Bun, Stefan cel Mare, Vlad Tepes, Neagoe Basarab, Radu de la Afumati.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


librarie.net

Fiecare dintre ei a luminat in negura timpului si a inspirat prin credinta si curaj pe cei care s-au luptat pentru fiecare bucatica din ceea ce a devenit Romania, tara frumoasa si senina numita si Gradina Maicii Domnului.

O tara care a devenit leaganul unor oameni coborati ca din povestile de demult, curajosi, talentati, buni, blanzi.
Despre bataliile purtate de toti acesti oameni curajosi am citit cu totii in copilarie, ne-au fascinat si ne-au transmis, cate putin din curajul lor, din dorintele lor de a face bine si a apara pe cei mai putin puternici.

Am aflat cu totii de bataliile de la Rovine, de la Codrii Cosminului, Valea Alba, Calugareni, Targoviste si poate nu am inteles in totalitate insemnatatea victoriilor armatelor romane conduse de marii voievozi.

Manastirea Plaviceni – lacasul de odihna al trupului Marelui Voievod Crestin Mihai Viteazul

Pe langa dragostea de tara, ne-au lasat mostenire istoria, cultura, bucuria si mandria de a fi romani. Toate ctitoriile lor au ramas marturie a credintei si a curajului poporului roman de a sta drept in calea tuturor greutatilor abatute peste el.

Si toate frumoasele manastiri inchinate de marii voievozi lui Dumnezeu, au devenit lacasuri de odihna pentru fiecare dintre ei.
Manastirea Cozia, locul de odihna al lui Mircea Voda, Manastirea Bistrita, locul de odihna al lui Alexandru cel Bun, Manastirea Putna, locul de odihna al lui Stefan cel Mare si Sfant, Manastirea Curtea de Arges, locul de odihna al lui Neagoe Basarab, fiecare dintre ele surse de lumina si bucurie.

Insa, Marele Voievod Mihai Viteazul, tradat si asasinat pentru curajul de a fi unit toti romanii, de a-i fi incurajat sa fie unul in cuget si simtiri, a avut o soarta grea, iar locul secret, in care trupul marelui domnitor a stat ascuns timp de secole, a cazut in paragina. Lacasul care ar trebui sa straluceasca precum Putna, precum Curtea de Arges, precum Cozia, are nevoie de ajutorul nostrum al tuturor.

Manastirea Plaviceni, caci despre ea este vorba, este, din multe motive, fara sprijin, fara ajutor, din partea romanilor si a statului roman.
Să mulţumim lui Dumnezeu că ne oferă astfel ocazia să-i răsplătim marelui voievod român iubirea de ţară şi neam pentru care el a mers la moarte.

E o mare cinste ca acum, cînd s-au descoperit moaştele marelui voievod şi cînd dosarul său de canonizare se află pe masa Sinodului Bisericii Ortodoxe Române, să ni se ofere ocazia reconstrucţiei acestei mănăstiri de taină a neamului românesc.

Manastirea Plaviceni, lacasul de odihna, trupul Marelui Voievod Crestin Mihai Viteazul, FOTO: manastireaplaviceni.ro
Manastirea Plaviceni, lacasul de odihna, trupul Marelui Voievod Crestin Mihai Viteazul, FOTO: manastireaplaviceni.ro

“Manastirea Plaviceni, cunoscuta si sub denumirea de Manastirea Alunisul, este o manastire de calugari cu hramul Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil, important monument arhitectonic din Tara Romaneasca a epocii lui Matei Basarab, astazi aflat in faza de reconstructie.

Pe locul manastirii a fost mai intai o biserica. Se spune ca aceasta biserica a fost ridicata de Doamna Stanca, sotia lui Mihai Viteazul, care, urmarita de turci, s-a ascuns intr-un alun mare, astfel a scapat de urmaritori. Pentru a-I multumi lui Dumnezeu ca a ocrotit-o a ridicat pe acel loc o biserica, iar trunchiul alunului l-a lasat altar de rugaciune. Mai tarziu, pe acelasi loc, Vornicul Dragomir a ridicat aceasta manastire. De aici si numele de Manastirea Alunis.

Schitul este ctitorit de marele vornic Dragomir de Plaviceni, in timpul domniei lui Matei Basarab, intre anii 1646-1649.”

http://www.crestinortodox.ro/biserici-manastiri/manastirea-plaviceni-67885.html

Putem, fiecare dintre noi, in clipa in care vom povesti copiilor sau prietenilor nostri despre Mihai Viteazul, voievodul tuturor romanilor, ca toti, impreuna, am contribuit, din putinul pe care il avem, la refacerea Manastirii Plaviceni, la restaurarea si redarea unui lacas sfant, poporului roman.

Multe informatii se pot afla de pe pagina de internet a manastirii http://www.manastireaplaviceni.ro/, conturile in care se strang fonduri pentru refacerea Manastirii si informatii despre trecutul si prezentul Manastirii Plaviceni.

MANASTIREA “PLAVICENI”
Plopii Slavitesti, jud Teleorman
Cod Fiscal: 14596745 / 23.04.2002
Cont lei: RO68RNCB0245036735140001
Cont card lei: RO70RNCB0318036735140001
BCR Alexandria
Telefon: (+40) 0745.29.66.84
Email: info@manastireaplaviceni.ro

Avand in vedere ca statul roman nu ajuta la refacerea acestui lacas, nadejdea celor care si-au propus sa ajute la renasterea lui, sta in noi toti, in fiecare dintre noi si in toti la un loc, la fel ca atunci cand Marele Domnitor si-a dat viata pentru noi toti si pentru fiecare dintre noi.

Autor: Dragos Ion

Foto: www.manastireaplaviceni.ro

 

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
12


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânismContact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

21 august - Ziua medicinei militare

lun aug. 21 , 2017
21 august – Ziua medicinei militare Cu toate ca putina lume cunoaste acest lucru, in fiecare an pe data de 21 august este sarbatorita Ziua medicinei militare in Romania. La 21 august 1862 era infiintat Corpul Ofiţerilor Sanitari din Armată prin Înaltul Decret Domnesc nr. 4629, atestandu-se astfel actul de nastere al […]
21 august - Ziua medicinei militare

Poate vă place și:

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Breaking News