RSS

Scandal legat de semnăturile de …

O situație destul de…

Jos corupții altora, și sus coru…

Luptătorii împotriva…

Politicienii să nu mai interfere…

"Când vom trece de l…

ȘEFUL KGB ȘI LIDERUL ULTERIOR AL…

"Motto: “Am fost ca …

10 AUGUST 2018 - ZIUA MINCIUNII

"La 10 august 2018 a…

(FOTO) Șoc și groază la spitalul…

Pozele în care apăre…

Ieșenii alături de Camelia Smica…

Acțiune de solidarit…

Spitalul modular de la Lețcani: …

Sâmbătă, 8 august 20…

Gheorghe Piperea: " Cu așa ceva …

Avocatul Gheorghe Pi…

La 8 august 1943, la Șimleul Sil…

Potrivit unui comuni…

«
»
TwitterFacebookPinterest

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...

Manastirea Plaviceni – lacasul de odihna al trupului Marelui Voievod Crestin Mihai Viteazul

Print Friendly, PDF & Email

Manastirea Plaviceni – lacasul de odihna al trupului Marelui Voievod Crestin Mihai Viteazul

In toata istoria lui, poporul roman a avut nevoie de Dumnezeu si de conducatori curajosi, demni care sa lupte pentru dreptul la existenta a acestui popor!

Rand pe rand, in cele mai dificile momente ale istoriei, s-au ridicat, curajosi, luminosi, cu ajutorul si prin mila lui Dumnezeu, domni ai Tarii Romanesti, ai Moldovei si ai Ardealului. Mircea cel Batran, Alexandru cel Bun, Stefan cel Mare, Vlad Tepes, Neagoe Basarab, Radu de la Afumati.

Fiecare dintre ei a luminat in negura timpului si a inspirat prin credinta si curaj pe cei care s-au luptat pentru fiecare bucatica din ceea ce a devenit Romania, tara frumoasa si senina numita si Gradina Maicii Domnului.

O tara care a devenit leaganul unor oameni coborati ca din povestile de demult, curajosi, talentati, buni, blanzi.
Despre bataliile purtate de toti acesti oameni curajosi am citit cu totii in copilarie, ne-au fascinat si ne-au transmis, cate putin din curajul lor, din dorintele lor de a face bine si a apara pe cei mai putin puternici.

Am aflat cu totii de bataliile de la Rovine, de la Codrii Cosminului, Valea Alba, Calugareni, Targoviste si poate nu am inteles in totalitate insemnatatea victoriilor armatelor romane conduse de marii voievozi.

Manastirea Plaviceni – lacasul de odihna al trupului Marelui Voievod Crestin Mihai Viteazul

Pe langa dragostea de tara, ne-au lasat mostenire istoria, cultura, bucuria si mandria de a fi romani. Toate ctitoriile lor au ramas marturie a credintei si a curajului poporului roman de a sta drept in calea tuturor greutatilor abatute peste el.

Si toate frumoasele manastiri inchinate de marii voievozi lui Dumnezeu, au devenit lacasuri de odihna pentru fiecare dintre ei.
Manastirea Cozia, locul de odihna al lui Mircea Voda, Manastirea Bistrita, locul de odihna al lui Alexandru cel Bun, Manastirea Putna, locul de odihna al lui Stefan cel Mare si Sfant, Manastirea Curtea de Arges, locul de odihna al lui Neagoe Basarab, fiecare dintre ele surse de lumina si bucurie.

Insa, Marele Voievod Mihai Viteazul, tradat si asasinat pentru curajul de a fi unit toti romanii, de a-i fi incurajat sa fie unul in cuget si simtiri, a avut o soarta grea, iar locul secret, in care trupul marelui domnitor a stat ascuns timp de secole, a cazut in paragina. Lacasul care ar trebui sa straluceasca precum Putna, precum Curtea de Arges, precum Cozia, are nevoie de ajutorul nostrum al tuturor.

Manastirea Plaviceni, caci despre ea este vorba, este, din multe motive, fara sprijin, fara ajutor, din partea romanilor si a statului roman.
Să mulţumim lui Dumnezeu că ne oferă astfel ocazia să-i răsplătim marelui voievod român iubirea de ţară şi neam pentru care el a mers la moarte.

E o mare cinste ca acum, cînd s-au descoperit moaştele marelui voievod şi cînd dosarul său de canonizare se află pe masa Sinodului Bisericii Ortodoxe Române, să ni se ofere ocazia reconstrucţiei acestei mănăstiri de taină a neamului românesc.

Manastirea Plaviceni, lacasul de odihna, trupul Marelui Voievod Crestin Mihai Viteazul, FOTO: manastireaplaviceni.ro

Manastirea Plaviceni, lacasul de odihna, trupul Marelui Voievod Crestin Mihai Viteazul, FOTO: manastireaplaviceni.ro

“Manastirea Plaviceni, cunoscuta si sub denumirea de Manastirea Alunisul, este o manastire de calugari cu hramul Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil, important monument arhitectonic din Tara Romaneasca a epocii lui Matei Basarab, astazi aflat in faza de reconstructie.

Pe locul manastirii a fost mai intai o biserica. Se spune ca aceasta biserica a fost ridicata de Doamna Stanca, sotia lui Mihai Viteazul, care, urmarita de turci, s-a ascuns intr-un alun mare, astfel a scapat de urmaritori. Pentru a-I multumi lui Dumnezeu ca a ocrotit-o a ridicat pe acel loc o biserica, iar trunchiul alunului l-a lasat altar de rugaciune. Mai tarziu, pe acelasi loc, Vornicul Dragomir a ridicat aceasta manastire. De aici si numele de Manastirea Alunis.

Schitul este ctitorit de marele vornic Dragomir de Plaviceni, in timpul domniei lui Matei Basarab, intre anii 1646-1649.”

http://www.crestinortodox.ro/biserici-manastiri/manastirea-plaviceni-67885.html

Putem, fiecare dintre noi, in clipa in care vom povesti copiilor sau prietenilor nostri despre Mihai Viteazul, voievodul tuturor romanilor, ca toti, impreuna, am contribuit, din putinul pe care il avem, la refacerea Manastirii Plaviceni, la restaurarea si redarea unui lacas sfant, poporului roman.

Multe informatii se pot afla de pe pagina de internet a manastirii http://www.manastireaplaviceni.ro/, conturile in care se strang fonduri pentru refacerea Manastirii si informatii despre trecutul si prezentul Manastirii Plaviceni.

MANASTIREA “PLAVICENI”
Plopii Slavitesti, jud Teleorman
Cod Fiscal: 14596745 / 23.04.2002
Cont lei: RO68RNCB0245036735140001
Cont card lei: RO70RNCB0318036735140001
BCR Alexandria
Telefon: (+40) 0745.29.66.84
Email: info@manastireaplaviceni.ro

Avand in vedere ca statul roman nu ajuta la refacerea acestui lacas, nadejdea celor care si-au propus sa ajute la renasterea lui, sta in noi toti, in fiecare dintre noi si in toti la un loc, la fel ca atunci cand Marele Domnitor si-a dat viata pentru noi toti si pentru fiecare dintre noi.

Autor: Dragos Ion

Foto: www.manastireaplaviceni.ro

 Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta

libris.ro

Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info