Deși membrii Asociaţiei Culturale Mihai Viteazul susțin că demersul autorităților locale din Oradea de a muta statuia lui Mihai Viteazul din Piața Unirii din localitate este ilegal, luni, 13 mai 2019, s-a încercat din nou demararea lucrărilor de mutare. Colonelul (r) Constantin Moşinca și generalul (r) Mihai Lungu le-au solicitat muncitorilor să coboare de pe soclul statuii și să oprească lucrările pentru mutarea monumentului.
UPDATE: Statuia lui Mihai Viteazul a fost demontată și mutată din Piața Unirii din Oradea!
“Statuia voievodului Mihai Viteazul a fost dată jos, marți, în jurul orei 13.30 de pe soclul din Piața Unirii din Oradea, în urma unei operațiuni care a durat în jur de o oră. “, scrie ebihoreanul.ro
Știre inițială: “Lucrările pentru mutarea statuii lui Mihai Viteazul au fost oprite, ieri dimineaţă, de prezenţa la faţa locului a colonelului (r) Constantin Moşincat şi a generalului (r) Mihai Lungu.”, scrie pe facebook Jurnal bihorean
Deși membrii Asociaţiei Culturale Mihai Viteazul susțin că demersul autorităților locale din Oradea de a muta statuia lui Mihai Viteazul din Piața Unirii din localitate este ilegal, luni, 13 mai 2019, s-a încercat din nou demararea lucrărilor de mutare. Colonelul (r) Constantin Moşinca și generalul (r) Mihai Lungu le-au solicitat muncitorilor să coboare de pe soclul statuii și să oprească lucrările pentru mutarea monumentului.
Inițiativa autorităților este cu atât mai controversată, cu cât conflictul nu a fost definitiv tranșat în justiție, iar pe deasupra deținătorul de drept al monumentului este chiar Asociația Culturală Mihai Viteazul, statuia fiind realizată după ce în anul 1992 banii necesari pentru monument au fost strânși de la cadrele militare.
În locul statuii ecvestre a lui Mihai Viteazul din Piața Unirii din Oradea, primarul Ilie Bolojan vrea să-și satisfacă o ambiție personală, amplasând acolo o altă statuie ecvestră, a regelui Ferdinand.
La Iași, fără a se stârni asemenea controverse ca la Oradea, administrația locală a ridicat o statuie a regelui Ferdinand chiar în fața sediului Primăriei Iași. Nici măcar n-am vrea să ne închipuim care ar fi fost reacția ieșenilor dacă s-ar fi încercat demontarea și mutarea statuii lui Alexandru Ioan Cuza din Piața Unirii din Iași.
Donează pentru Glasul.info!
În conturile de la Banca Transilvania: RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei) | RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)
O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii
Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul
Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.
Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.
Primăria Municipiului Iaşi, Casa de Cultură „Mihai Ursachi” a Municipiului Iași și Uniunea Scriitorilor din România organizează în perioada 12-19 mai 2019 cea de-a VI-a ediție a Festivalului Internațional „Poezia la Iași” (FIPI).