Ioan Popovici
Sari la navigare
Sari la căutare

Ioan Popovici a fost un preot român din Bârsa(Comuna Bârsa, Arad),luptător pentru drepturile românilor ardeleni, prigonit de unguri pentru că a afișat în biserică tricolorul românesc, arestat și închis de mai multe ori în închisorile ungurești
Biografie:[modificare]
- poreclit Calul
Cariera[modificare]
- preot român în Comuna Bârsa, Arad
- 1902 vine în Bârsaîn februarie 1902 de la Hodiş până în 1921 când pleacă din nou la Hodiş
- Făcea parte din personalul sucursalei Gurahonț de la Banca Crișana S.A.
Prigonit de unguri[modificare]
- 1906 „S-a renovat biserica (n.r. din Bârsa, Arad). În iulie s-a pus din nou crucea pe turnul bisericii. În noiembrie biserica a fost sfinţită din nou. A fost prezent şi Ioan Suciu. Preot în sat era Ioan Popovici.” (Din însemnările lui Petru Birău)
- 1908 Prigonirea treicolorului. Preotul Ioan Popovici osândit la 5 zile închisoare . Boroşineu (n.r. Boroş-Ineu, actual orașul Ineu, jud Arad), 7 Aprilie. Protopretura din Boroşineu a osândit azi la 5 zile închisoare şi 100 cor. amendă, pe vrednicul părinte Ioan Popovici din Bârsa pentrucă pe ornatele bisericeşti ale copiilor au descoperit jandarmii treicolorul nostru naţional. Despre antecedenţele procesului ni se comunică prin telefon: In 1 Februarie, a fost o înmormântare în Bârsa. Convoiul a fost întâlnit în drum de nişte jandarmi. După înmormântare părintele Ioan Po povici a fost citat la casa comunală, unde a fost tras la răspundere pentru treicolor Ei au transpus apoi afacerea la protopretura, care a desbătut ieri crima de a fi descoperit pe hainele bisericeşti ale copiilor treicolor românesc, pedepsind pentru acea sta pe vrednicul preot cu 5 zile închisoare şi 100 cor. amendă. Di Popovici a a anunţat recurs contra osândei.
- În ochii autorităţilor maghiare era privit ca un luptător pentru drepturile românilor ardeleni, situaţie ce determină internarea lui în 1916 în lagărul de la Sopron-Ungaria, după ce fusese închis la Seghedin. Este foarte activ în evenimentele din toamna anului 1918 şi primăvara anului 1919, când împreună cu patriotul din Bârsa Petru Luştea, la îndemnul căpitanului Barbu, mobilizează locuitorii din Bârsa şi Aldeşti pentru organizarea unor rezistenţe în faţa trupelor maghiare a statului comunist ungar condus de Béla Kun. Vor demonta şinele de cale ferată pentru a împiedeca înaintarea armatei maghiare spre Hălmagiu.
- 1919 La îndemnul căpitanului Barbu, voluntari din Şiria şi Bârsa având în frunte pe preotul Ioan Popovici şi pe un fost plutonier din arma- ta austro-ungară, pe nume Petru Luştrea, au chemat sătenii la rezistenţă. Au scos şinele de la calea ferată de pe teritoriul Bârsei spre a împiedica accesul trenului spre defileul Crişului Alb. Apoi s-au retras spre Gurahonţ-Hălmagiu luând legătura cu armata română care înainta din direcţia Deva-Brad. La sfârşitul lunii aprilie 1919 armata română a intrat în Bârsa prin Regimentul 2 Vânători, ungurii fiind puşi pe fugă.
- Preotul Ioan Popovici din Bârsa a fost internat în lagărul de la Veperd după ce fiul său mai mare, Petru, care participase ca ofiţer la luptele din Italia trecuse munţii în România, înrolându-se ca voluntar în Armata Română.
Referinte[modificare]
| (vezi Ziarul Tribuna, nr 72, anul XII, 28 Martie / 10 Aprilie 1908)





