Iredentismul maghiar
Sari la navigare
Sari la căutare

Iredentismul maghiar Iredentismul maghiar este o mișcare politică și ideologică care susține revizuirea granițelor Ungariei pentru a include teritoriile pierdute în urma Tratatului de la Trianon (1920). Acest tratat a redus semnificativ teritoriul Ungariei istorice, făcând ca numeroase comunități maghiare să rămână în afara granițelor statului ungar, în țări precum România, Slovacia, Serbia și Ucraina.
Context istoric[modificare]
- Până în 1920, Ungaria făcea parte din Imperiul Austro-Ungar și avea un teritoriu mult mai vast.
- Tratatul de la Trianon (4 iunie 1920) a redus teritoriul Ungariei de la 325.000 km² la aproximativ 93.000 km², iar populația de la 18 milioane la 7,6 milioane.
- Ca urmare, circa 3 milioane de etnici maghiari au rămas în afara granițelor Ungariei. - Aceasta a generat o puternică nemulțumire naționalistă, iar revizionismul și iredentismul au devenit teme centrale ale politicii maghiare interbelice.
Manifestări ale iredentismului maghiar[modificare]
1. Între cele două războaie mondiale
- Ungaria a avut o politică revizionistă activă, aliindu-se cu Germania nazistă și Italia fascistă pentru a-și recupera teritorii. - Prin Dictatul de la Viena (1940), Ungaria a primit nord-vestul Transilvaniei de la România, dar după al Doilea Război Mondial, acest teritoriu a revenit României.
2. După 1945
- În perioada comunistă, Ungaria nu a avut posibilitatea de a-și exprima revendicările teritoriale în mod activ.
3. După 1989
- Chiar dacă oficial Ungaria nu are revendicări teritoriale, în unele medii politice și culturale persistă idei revizioniste. - Partide și organizații naționaliste, precum Jobbik, susțin drepturile etnicilor maghiari din afara granițelor Ungariei. - Ungaria oferă cetățenie etnicilor maghiari din afara granițelor, ceea ce a generat tensiuni cu țările vecine, în special România și Slovacia.
Iredentismul maghiar și România[modificare]
- Cea mai disputată regiune este Transilvania, unde există o importantă minoritate maghiară.
- Unele grupări extremiste militează pentru autonomia Ținutului Secuiesc, ceea ce a creat periodic tensiuni politice între România și Ungaria.
- Cu toate acestea, relațiile diplomatice oficiale dintre cele două state sunt relativ stabile, iar Ungaria nu are revendicări teritoriale explicite la nivel guvernamental.





