Categories: Istorie

Tribul Toda, urmasii lui Alexandru Macedon?

Cei din tribul Toda reprezinta o aparitie unica si total neasteptata chiar si pentru multi dintre indieni. Etnologii se impart intre cei care sustin originea celor din Toda ca fiind descendenti din armata lui Alexandru Macedon si in cei care sustin originea Sumeriana. Limba tribului Toda face parte din familia limbilor dravidiene iar acum mai sunt circa 1100 de vorbitori ai limbii Toda.

Tribul Toda reprezinta o mica comunitate pastorala care traieste pe platoul Nilgiri din sudul Indiei. Religia tribului Toda este centrata in jurul bivolului; prin urmare sunt efectuate ritualuri pentru toate activitatile legate de mulsul sau de ingrijirea acestor animale. Colibele traditionale ale celor din tribul Toda sunt in forma de jumatati de butoaie si sunt decorate pe fatadele lor cu capete de bivol.

Tribul Toda, urmasii lui Alexandru Macedon?


Conform teoriilor unor etnologi, s-au facut afirmatii precum cei din tribul Toda sunt descendentii unor membri din armata lui Alexandru Macedon care invadase India in jurul anului 327 i.Hr. Alte teorii spun ca e posibil sa fie descendentii grecilor ciprioti care au facut parte din randurile mercenarilor greci ce au luat parte la campaniile lui Alexandru Macedon din Persia si au ramas in urma in Bactria ca mai apoi sa-si faca drum catre India. Datorita caselor lor ciudate in forma de jumatati de butoaie, istoricii au facut speculatii asupra originii lor de la lumea Romana pana la cea Sumeriana.


Un reportaj realizat in anii ’60 prezinta viata utopica a tribului Toda dezvaluind ca acesti oameni nu au practic nici o ierarhie si au o viata sexuala libera. Cei din tribul Toda sunt vegetarieni, bazandu-se pe laptele bivolilor, miere de albine, fructe salbatice sau cereale pentru care fac troc cu vecinii lor. Un alt lucru fascinant legat de acest trib este faptul ca nu au arme si nu au practicat niciodata razboiul, neavand nici legi, lideri sau vreo ierarhie.

In vremurile de demult stramosii celor din tribul Toda au avut o traditie. Ei credeau ca sunt descendentii fratilor Pandava. Conform acestei credinte, au urmat poliandria. La fel ca Draupadi, o femeie se casatoreste cu toti membrii de sex masculin dintr-o familie si cu totii vor fi sotii ei.


Surprinzator este si faptul ca anumite motive etnografice ale celor din tribul Toda seamana izbitor de mult cu motive etnografice romanesti. Cu toate ca sunt un trib relativ mic cei din Toda sunt recunoscuti pentru talentele lor ca mestesugari si mai ales pentru bijuteriile pe care acestia le fac.

Este destul sa cauti la repezeala pe internet doar cateva imagini cu cei din tribul Toda, imbracati in hainele lor traditionale, ca sa-ti dai rapid seama ca nu prea se incadreaza in peisajul Indiei si par rupti parca dintr-o alta lume. Chiar daca unele obiceiuri li s-au mai schimbat fata de cele din vechime, chiar daca modul lor de viata le este amenintat de catre modernizare, globalizare si pasunile lor incep sa dispara cei din Toda lupta sa pastreze ce se mai poate din aceasta cultura straveche si fantastica a tribului lor.

Unele aspecte si detalii din viata, obiceiurile si religia acestui trib noua ne-au ridicat anumite semne de intrebare. Nu stim inca daca intrebarile sunt pertinente sau doar sunt doar niste coincidente bizare.

Daca cei din tribul Toda sunt intr-adevar descendentii macedonenilor si a celorlalti mercenari din armata lui Alexandru Macedon nu putem sa nu ne gandim la o conexiunea intre motivele etnografice si alte simboluri folosite de acest trib si asemanarea izbitor de familiara cu motive etnografice si simboluri romanesti.

Intr-una din cartile sale, Branislav Stefanovski spunea ca macedonenii au fost, sunt si vor ramane acelasi popor: traco-dac-pelasgic, originar din nucleul carpato-danubian. Limba vechilor macedoni a fost, este si va fi un dialect traco-dac.

TRIBUL TODA, urmasi ai lu Alexandru Macedon – Stema Moldovei

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

La 19 Mai 1878 se năștea la Borlești o personalitate „enciclopedică”, Alexandru Coriolan Pteancu

La 19 Mai 1878 se năștea la Borlești o personalitate "enciclopedică", Alexandru Coriolan Pteancu,  profesor…

16 ore ago

La 18 mai 1849 începea „A doua bătălie de la Abrud”

Atât prima cât și A doua bătălie de la Abrud se învârt în jurul maiorului Imre Hatvani,…

2 zile ago

25 Mai 2024 – O nouă manifestare la Castanul Unirii de la Vişan!

O nouă "lecţie de istorie" adevărată va fi susţinută sâmbătă, 25 mai 2024, începând cu…

2 zile ago

17 Mai 1936 – A avut loc deschiderea pentru public a Muzeului Satului Românesc la inițiativa profesorului Dimitrie Gusti

"Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” este denumirea atribuită prin Hotărârea Guvernului României nr. 742/2003,…

2 zile ago

17 Mai 1923 – A avut loc inaugurarea Mormântului Ostașului Necunoscut în Parcul Carol, printr-o ceremonie impresionantă

Într-o zi de joi, pe 17 Mai 1923, de Ziua Eroilor și de Ziua Înălţării…

2 zile ago

Interviu cu maestrul DAN PURIC | VIDEO

Acestea au fost întrebările: Hristos a înviat! Vă mulțumesc că ați acceptat invitația noastră. Despre…

2 zile ago