libris.ro
Dacia

Vestigii dacice in Zăbala, judetul Covasna: “Peste 100 de obiecte din perioada dacica stau ascunse de ochiul publicului!”

Vestigii dacice in Zăbala, judetul Covasna: “Peste 100 de obiecte din perioada dacica stau ascunse de ochiul publicului!”. Ion Hagiu, un invatator din localitatea Zăbala, judetul Covasna, fiind pasionat de istoria dacilor si de arheologie, a obtinut aprobabrile necesare si a deschis un adevarat santier arheologic in localitatea sa.

In anii ’60, Ion Hagiu a descoperit peste 100 de obiecte ce dateza din perioada dacica. Sapaturile arhelogice nu au mai fost insa continuate de atunci, iar artefactele descoperita pana la acel moment zac ascunse prin depozitele sau subsolurile unor muzee din Romania.

Vestigii dacice in Zăbala, judetul Covasna: “Peste 100 de obiecte din perioada dacica stau ascunse de ochiul publicului!”

“E foarte probabil ca acele materiale gasite in perioada respectiva de care vorbiti, sa fie intr-un muzeu din Sf. Gheorghe”, a declarat Daniel CIOATA, arheolog specializat pe perioada dacica, de la Muzeul Judetean Mures

Povestea invatatorului Ion Hagiu din Zăbala, judetul Covasna, pasionat de arheologie, este o adevarata epopee. Cunoscut publicului larg mai degraba pentru melodia “Cu caciulile pe frunte”, pe care a cantat-o ani de-a randul la cenaclul Flacara, Ion Hagiu si-a surprins familia si cu inclinatia si pasiunea sa pentru istorie si arheologie.

Printre toponimele dacice explicabile prin limba sanskrită, din cele doua judete (n.r. Harghita si Covasna) aflate langa curbura interioara a Carpatilor, toponimul Zabala este explicat de catre Gheorghe Şeitan astfel:

“Zabala – Câinele lui Yama (Zabala / Sabala este unul dintre cei doi câini ai lui Yama)”

, unde Yama este zeul morții în mitologia hindusă și budistă , stăpânul sufletelor tuturor defuncților și uneori apare ca zeu al dreptății.

Foto: TVR Targu Mures

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

2 Iulie – T𝐫𝐞𝐜𝐞𝐫𝐞𝐚 𝐝𝐢𝐧 𝐢𝐬𝐭𝐨𝐫𝐢𝐞 𝐢̂𝐧 𝐯𝐞𝐬̦𝐧𝐢𝐜𝐢𝐞 𝐚 𝐢𝐥𝐮𝐬𝐭𝐫𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐯𝐨𝐢𝐞𝐯𝐨d Ștefan cel Mare, manifestare organizată de Muzeul Judeţean “Ştefan cel Mare” din Vaslui

"„𝐄𝐭𝐞𝐫𝐧𝐚̆ 𝐫𝐞𝐜𝐮𝐧𝐨𝐬̦𝐭𝐢𝐧𝐭̦𝐚̆ 𝐢𝐥𝐮𝐬𝐭𝐫𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐯𝐨𝐢𝐞𝐯𝐨𝐝, 𝐒̦𝐭𝐞𝐟𝐚𝐧 𝐜𝐞𝐥 𝐌𝐚𝐫𝐞!” Miercuri, 2 iulie 2025, începând cu ora 10:00,…

21 de ore ago

A.D. Xenopol Remembered: Historian of Romania, Philosopher of Europe

Alexandru Dimitrie Xenopol was born on March 24, 1847, in Păcurari, a settlement in Iași, the…

2 zile ago

ZILELE REZISTENȚEI. Ediția a 16-a. 18-20 iulie 2025, la Sâmbăta de Sus

Programul manifestărilor din cadrul Zilelor Rezistenței 18-20 iulie 2025, Mănăstirea Sâmbăta de Sus Vineri 18.07:…

3 zile ago

Experimentul Pitești – realitate ocultată, suferință uitată

Experimentul Pitești nu este doar o pagină întunecată din istoria României, ci una dintre cele…

3 zile ago

27 Iunie 1944 – Trei români au fost legați de stâlpi și împușcați de către armata horthystă la Sighet, jud Maramureș

O pagină tragică din istoria Maramureșului, uitată și neglijată pe nedrept 27 Iunie 1944 -…

4 zile ago