RSS

Tinerii de la ASCOR Iași constru…

Voluntarii Asociați…

Probleme pentru cei care obișnui…

Pentru o parte dintr…

VIDEO: Satiră tristă la Neamț. A…

Românii din județul …

Un român a protestat la Belgrad …

Împotriva promovării…

22 Iulie 1456 - De ce sunt trase…

La data de 22 iulie …

21 Iulie 1718, Ziua când Oltenia…

La data de 21 iulie …

VA AVEA ROMÂNIA POST-DECEMBRISTĂ…

"VA AVEA ROMÂNIA POS…

«
»
TwitterFacebookPinterest

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...

Vestigii dacice in Zăbala, judetul Covasna: “Peste 100 de obiecte din perioada dacica stau ascunse de ochiul publicului!”

Print Friendly, PDF & Email

Vestigii dacice in Zăbala, judetul Covasna: “Peste 100 de obiecte din perioada dacica stau ascunse de ochiul publicului!”. Ion Hagiu, un invatator din localitatea Zăbala, judetul Covasna, fiind pasionat de istoria dacilor si de arheologie, a obtinut aprobabrile necesare si a deschis un adevarat santier arheologic in localitatea sa.

In anii ’60, Ion Hagiu a descoperit peste 100 de obiecte ce dateza din perioada dacica. Sapaturile arhelogice nu au mai fost insa continuate de atunci, iar artefactele descoperita pana la acel moment zac ascunse prin depozitele sau subsolurile unor muzee din Romania.

Vestigii dacice in Zăbala, judetul Covasna: “Peste 100 de obiecte din perioada dacica stau ascunse de ochiul publicului!”

“E foarte probabil ca acele materiale gasite in perioada respectiva de care vorbiti, sa fie intr-un muzeu din Sf. Gheorghe”, a declarat Daniel CIOATA, arheolog specializat pe perioada dacica, de la Muzeul Judetean Mures

Povestea invatatorului Ion Hagiu din Zăbala, judetul Covasna, pasionat de arheologie, este o adevarata epopee. Cunoscut publicului larg mai degraba pentru melodia “Cu caciulile pe frunte”, pe care a cantat-o ani de-a randul la cenaclul Flacara, Ion Hagiu si-a surprins familia si cu inclinatia si pasiunea sa pentru istorie si arheologie.

Printre toponimele dacice explicabile prin limba sanskrită, din cele doua judete (n.r. Harghita si Covasna) aflate langa curbura interioara a Carpatilor, toponimul Zabala este explicat de catre Gheorghe Şeitan astfel:

“Zabala – Câinele lui Yama (Zabala / Sabala este unul dintre cei doi câini ai lui Yama)”

, unde Yama este zeul morții în mitologia hindusă și budistă , stăpânul sufletelor tuturor defuncților și uneori apare ca zeu al dreptății.

Foto: TVR Targu Mures


Comentarii

comentarii

Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta
elefant.ro

Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info

Comodo SSL