Clujul a fost eliberat de sub ocupația horthistă la 11 octombrie 1944, în urma loviturilor combinate ale Diviziilor 18 Infanterie şi 2 munte române şi a Corpului 104 sovietic.
Prin aceste acţiuni, inamicului i-au rămas doar două direcţii de retragere, spre Chinteni – Deuş şi Baciu – Nădăşel, pe care trupele germane şi ungare s-au retras în noaptea de 10/11 octombrie si în ziua de 11 octombrie, până în jurul orelor 11, pentru a evita încercuirea în oraş. În retragere, trupele inamice au distrus podurile de peste Someş şi unele obiective industriale din Cluj.
Prin atacuri succesive, unităţile Diviziei I Cavalerie au ocupat intersecţia Gilău – Luna de Sus – Floreşti, deschizând cale liberă spre Cluj. Intrarea în oraş s-a făcut prin cartierul Mănăştur, în ziua de 11 octombrie, în jurul orelor 9.30. Acesta a fost unul din evenimentele deosebit de importante, în această etapă a războiului, pentru dezrobirea Transilvaniei de Nord.
Cele mai grele lupte s-au desfășurat în zonă localităților Cojocna, Apahida, Jucu și Buru, Valea Ierii, Gilău pe direcțiile pe care s-au executat manevrele de învăluire, o zonă unde astăzi străjuiesc peste 30 de cimitire ale ostașilor români.
Trupele române au intrat în oraș pe str. Câmpului, cartierul Mănăștur fiind primul eliberat de către armata română.
O contribuție decisivă la eliberarea Clujului de la 11 octombrie 1944 a avut-o Filip Agricola, avansat la gradul de general de divizie la 1 aprilie 1945.
Un Marș de Recunostință pentru Eliberarea de sub ocupaţia hortystă a Clujului de către Armata Română a avut loc acum 4 ani în organizarea ASOCIATIEI CULTURAL PATRIOTICE AVRAM IANCU CLUJ-NAPOCA.
Astăzi, la 80 de ani de la luptele victorioase ale Armatei Române pentru eliberarea Clujului, primăria Cluj-Napoca nu organizează nicio manifestare publică iar Divizia 4 Infanterie GEMINA stă ascunsă în unitate.
Daniela Ciută,
urmaș de român persecutat etnic și expulzat în 1940, amenințată cu moartea și pentru astfel de materiale informative
Ultimele postari ale lui Glasul.info (vezi toate)
- Valeriu Munteanu, deputat AUR: „Fântâna Albă este Katyn-ul românesc. Nu vom uita” - 1 aprilie 2025
- Deputatul Govor Mircea sau imaginea ipocriziei, a promisiunilor neonorate - 31 martie 2025
- 30 Martie 1903: Jurnalistul român Gheorghe Mohan este osândit la 1 lună temniță și 500 coroane amendă pentru articolul „COARDA SE ÎNTINDE” - 30 martie 2025
Be the first to comment on "La 80 de ani de la luptele victorioase ale Armatei Române pentru eliberarea Clujului, primăria Cluj-Napoca nu organizează nicio manifestare publică"