Site icon

Sarea iodata, pericolul “obligatoriu” din bucataria noastra

Sarea iodata, pericolul "obligatoriu" din bucataria noastra

Sarea iodata, pericolul "obligatoriu" din bucataria noastra

Introducerea obligatorie a sarii iodate in alimentatie a fost inca o masura revoltatoare, care priveaza oamenii de optiunea de a alege intre ce este mai benefic pentru sanatate: sarea naturala sau sarea iodata? Daca veti intreba orice nutritionist cu studii elementare, atunci oricare dintre acestia va va raspunde negresit ca organismul uman are nevoie de sare naturala, fie ca este vorba de sare de mina sau sare de mare.

In primul rand, majoritatea nutritionistilor stiu ca sarea iodata nu poate rezolva deficienta de iod din organism. Candva se credea ca exista o stransa dependenta intre bolile legate de tiroida si lipsa iodului din alimentatie, astfel ca in multe tari s-a decis adaugarea iodului in sare. Insa s-a dovedit in timp ca nu a fost deloc o idee buna, sarea iodata aducand de fapt chiar mai multe complicatii pentru sanatatea oamenilor.

Sarea iodata, pericolul “obligatoriu” din bucataria noastra

Odata cu obligativitatea consumarii sarii iodate, atat in sarea comercializata cat si in produsele alimentare procesate, se ajunge de fapt ca iodul sa fie consumat in exces, iar statisticile dovedesc  ca aceasta masura nu a fost deloc benefica pentru sanatatea oamenilor, ci dimpotriva, din anul 2002 de cand a fost introdusa aceasta masura in Romania prin Hotararea de Guvern (HG 568/2002), a crescut numarul cancerelor tiroidiene, a dereglarilor hormonale, a alergiilor provocate de consumul de iod, etc.

Cert este ca nu fiecare individ are nevoie de suplimentarea iodului in alimentatia sa, iar prin obligativitatea iodarii sarii si comercializarii exclusive a acesteia, se ajunge de fapt ca indivizi perfect sanatosi sa consume iod in exces, iar acest supradozaj sa devina periculos pentru ei.

In ciuda faptului ca impotriva obligativitatii iodarii sarii au intervenit mai multi doctori si nutritionisti de renume mondial, se continua cu aceasta aberatie a “iodarii universale”.

Sarea iodata este obtinuta prin imbogatirea sarii procesate cu iodat de potasiu sau magneziu, ambele substante chimice fiind responsabile de cresterea afectiunilor tiroidiene. Pe langa aceste substante, sarea procesata este “imbogatita” si cu E 536 si E 535 (ferocianura de sodiu), ce au ca efect cresterea incidentei bolilor cardiace, a problemelor cardiovasculare, arteroscleroza, etc

Conspiratii.info

Note:

[1] cristelageorgescu.ro/sarea-iodata-dusmanul-celor-sanatosi/02/2011/[2] viataverdeviu.ro/sarea-iodata-prieten-sau-dusman[3] diversificare.ro/alimente/2014/10/sare-iodata-pericolul-din-bucatarie/
Exit mobile version