Categories: Pamflet

Senzational! La recomandarea APCE maghiarii au revendicat autonomia Bashkortostanului!

Boskor / bozgor – un nume etnic adus de pe Volga – acesta este titlul sub care care Vlad Cubreacov isi intitula un articol de pe blogul sau si in care explica originea cuvantului bozgor in limba romana cat si expresia de a “boscorodi” .

Redau pe scurt cateva detalii de pe blogul sau cu referire la acest subiect :

„Boscorodeală” vine în română de la „a boscorodi”, iar „a boscorodi” de la arhaicul „boscor”, care în româna veche însemna literalmente „başkir”, nu „ungur”, cum s-a crezut şi, poate, se mai crede. Başkirii care au convieţuit timp de secole cu strămoşii maghiarilor pe Volga, au avut un aport important la etnogeneza maghiară într-o regiune limitată din arcul intracarpatic, fiind plasaţi de către unguri la marginea spaţiului lor de control politic în epoca medievală. Cu timpul, aceşti başkiri s-au maghiarizat în mare parte şi au fost cunoscuţi mai târziu cu numele de secui. Până ca românii băştinaşi să le spună secui, i-au numit aşa cum se autoidentificau ei: „boşkor” sau „boskor”. Limba primilor başkiri aduşi de strămoşii maghiarilor în zona intracarpatică era ciudată şi neînţeleasă pentru români. De aceea, a boscorodi înseamnă astăzi a vorbi pe neînţeles. Există şi alte cazuri când nume etnice au devenit substantive comune.

Senzational! La recomandarea APCE maghiarii au revendicat autonomia Bashkortostanului!

Partea cu adevarat interesanta vine abia acum : ungurii vor acum  sa revendice  nici mai mult nici mai putin decat Bashkortostanul ! Aceasta este una dintre cele mai mari republici din Federatia Rusa dar este slab populata avand putin peste 4 milioane de locuitori. Ungurii revendica autonomia acestei republici sustinand ca este spatiul de formare ale baskirilor / bozgorilor si daca ungurii tot poarta aceasta titulatura uneori atribuita de catre alte nationalitati pe nedrept considera ei  , cu sens peiorativ , atunci au tot dreptul din lume drept compensatie sa revendice autonomia Bashkortostanului !

Deja o parte din cei mai inversunati sustinatori ai autonomiei Tinutului Secuiesc au hotarat sa renunte la aceasta revendicare afirmand ca atat APCE ( Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei ) cat si autoritatile romane cauta sa-i pacaleasca si sa le dea doar trei judete amarate in inima Romaniei fara potential economic si fara perspective reale de dezvoltare.

In conceptia lor , ungurii au decis ca Bashkortostanul le deschide calea sprea a putea revendica imensitatea stepelor ruse pana la granita cu Mongolia si cu sprijinul APCE vor putea revendica inclusiv muntii Altai. Unii dintre liderii UDMR au spus chiar ca sunt foarte suparati ca li s-a ascuns atata vreme acest adevar istoric pe care il puteau valorifica mai devreme.

PS : acesta este un pamflet si trebuie privit ca atare

http://cubreacov.wordpress.com/2013/03/22/boskorbozgor-un-vechi-nume-etnic-adus-de-pe-volga-i/

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

25 iulie 1857 – Compromisul franco-britanic care a pregătit nașterea României moderne

Într-un context european tensionat, marcat de rivalități imperiale și de aspirațiile naționale ale popoarelor aflate…

4 ore ago

24 Iulie 1772 – Știați că Moldova și Țara Românească au cerut unirea lor încă din anul 1772?

24 iulie 1772 – Prima voce colectivă pentru Unirea și Independența Țărilor Române În vara…

15 ore ago

24 iulie 1849 – „Proiectul de pacificare” de la Seghedin – Prima apariție oficială a numelui „România” într-un document istoric

La confluența marilor frământări revoluționare ale anului 1848-1849, în mijlocul unei Europe zbuciumate de idealuri…

16 ore ago

24 Iulie 1849 – Armata maghiară condusă de Jozef Bem este înfrântă de moții lui Avram Iancu la Roșia Montană

La 24 iulie 1849 armata maghiară condusă de Jozef Bem este înfrântă la Roșia Montană.…

17 ore ago

23 Iulie 1859 – A apărut, la București, prima publicație a Armatei Române, “Observatorul militar, diariu, politicu și scientificu”

La 23 iulie 1859 avea loc nașterea presei militare românești: „Observatorul militar, diariu, politicu și…

o zi ago

21 Iulie 1551 – Ziua când ungurii, prin Ioan Sigismund Zapolya, cedează stăpânirea Transilvaniei lui Ferdinand de Habsburg

Evenimentul petrecut la 21 iulie 1551, când Isabella a Ungariei și fiul ei, Ioan Sigismund…

3 zile ago