Senzational! La recomandarea APCE maghiarii au revendicat autonomia Bashkortostanului!

Boskor / bozgor – un nume etnic adus de pe Volga – acesta este titlul sub care care Vlad Cubreacov isi intitula un articol de pe blogul sau si in care explica originea cuvantului bozgor in limba romana cat si expresia de a “boscorodi” .

Redau pe scurt cateva detalii de pe blogul sau cu referire la acest subiect :

„Boscorodeală” vine în română de la „a boscorodi”, iar „a boscorodi” de la arhaicul „boscor”, care în româna veche însemna literalmente „başkir”, nu „ungur”, cum s-a crezut şi, poate, se mai crede. Başkirii care au convieţuit timp de secole cu strămoşii maghiarilor pe Volga, au avut un aport important la etnogeneza maghiară într-o regiune limitată din arcul intracarpatic, fiind plasaţi de către unguri la marginea spaţiului lor de control politic în epoca medievală. Cu timpul, aceşti başkiri s-au maghiarizat în mare parte şi au fost cunoscuţi mai târziu cu numele de secui. Până ca românii băştinaşi să le spună secui, i-au numit aşa cum se autoidentificau ei: „boşkor” sau „boskor”. Limba primilor başkiri aduşi de strămoşii maghiarilor în zona intracarpatică era ciudată şi neînţeleasă pentru români. De aceea, a boscorodi înseamnă astăzi a vorbi pe neînţeles. Există şi alte cazuri când nume etnice au devenit substantive comune.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


apiland.ro

Senzational! La recomandarea APCE maghiarii au revendicat autonomia Bashkortostanului!

Partea cu adevarat interesanta vine abia acum : ungurii vor acum  sa revendice  nici mai mult nici mai putin decat Bashkortostanul ! Aceasta este una dintre cele mai mari republici din Federatia Rusa dar este slab populata avand putin peste 4 milioane de locuitori. Ungurii revendica autonomia acestei republici sustinand ca este spatiul de formare ale baskirilor / bozgorilor si daca ungurii tot poarta aceasta titulatura uneori atribuita de catre alte nationalitati pe nedrept considera ei  , cu sens peiorativ , atunci au tot dreptul din lume drept compensatie sa revendice autonomia Bashkortostanului !

Deja o parte din cei mai inversunati sustinatori ai autonomiei Tinutului Secuiesc au hotarat sa renunte la aceasta revendicare afirmand ca atat APCE ( Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei ) cat si autoritatile romane cauta sa-i pacaleasca si sa le dea doar trei judete amarate in inima Romaniei fara potential economic si fara perspective reale de dezvoltare.

In conceptia lor , ungurii au decis ca Bashkortostanul le deschide calea sprea a putea revendica imensitatea stepelor ruse pana la granita cu Mongolia si cu sprijinul APCE vor putea revendica inclusiv muntii Altai. Unii dintre liderii UDMR au spus chiar ca sunt foarte suparati ca li s-a ascuns atata vreme acest adevar istoric pe care il puteau valorifica mai devreme.

PS : acesta este un pamflet si trebuie privit ca atare

http://cubreacov.wordpress.com/2013/03/22/boskorbozgor-un-vechi-nume-etnic-adus-de-pe-volga-i/

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

Guvernul te vrea sclav!

vin apr. 11 , 2014
Guvernul te vrea sclav! Multi dintre cei care aud de zonele rurale ale Moldovei se gandesc doar la saracie, alcoolism, violenta, etc pentru ca astfel de informatii le sunt de obicei livrate de televiziuni care cauta de fapt numai asemenea lucruri in goana lor dupa senzational si dupa stiri cat […]
Guvernul te vrea sclav!

Poate vă place și:

libris.ro