Societate

Nu-i prost cine cere, ii prost cine accepta!

Nu mai este un secret pentru nimeni ca Romania are unul dintre cele mai mari preturi la combustibil daca nu cel mai mare in conditiile in care s-a constatat ca avem cel mai mic salariu minim din Europa.

Politicienii nostri au purtat cele mai slabe negocieri cu Uniunea Europeana si cu FMI legate de preturile la combustibil, gaze si energie electrica. Un pret mare la combustibil influenteaza negativ tot circuitul economic dintr-o tara.Intr-o tara care detine propriile zacaminte petroliere un pret mai mare ca in celelalte tari fara zacaminte petroliere este cu atat mai nejustificat.

O analiza a celor de la Courrier International ne arata ca Romania a ajuns cu salariul minim sub Bulgaria , salariul minim estimat in Romania fiind de 157,5 Euro fata de cel din Bulgaria estimat la 158,5 Euro. Deci de acum suntem oficial codasii Europei in ceea ce priveste salariul minim acordat. La polul opus se afla Luxemburg unde salariul minim este de 1874 de Euro.

In aceste conditii noi romanii platim un pret mai mare la combustibil decat majoritatea europenilor cu salarii mult mai mari in conditiile nejustificate in care Romania este una dintre putinele tari detinatoare de rezerve petroliere.

In privinta gazelor naturale stam la fel de prost daca privim raportul intre puterea de cumparare a romanilor si pretul gazelor.

Daca facem o comparatie intre tarile europene si pretul platit de catre acestea pentru gazul rusesc facem niste descoperiri surprinzatoare: tarile cu un nivel foarte bun de trai si cu economii puternice platesc un gaz rusesc mult mai ieftin in comparatie cu celelalte. Astfel constatam ipocrizia impunerii fortate a unor preturi „umflate” artificial tarilor mici de catre tarile puternic industrializate.

Daca privim harta observam ca Romania „beneficiaza” de unul dintre cele mai mari preturi pentru gazul rusesc. Asta poate fi si din cauza rusofobiei manifestate public de catre Traian Basescu sau chiar din anumite strategii geopolitice si geoeconomice ale Rusiei

Un alt aspect negativ in Romania este pretul nejustificat de mare la energie electrica. Majoritatea romanilor au descoperit ca facturile la energie electrica le sunt umflate nejustificat cu cel putin 20% de catre efectele a doua directive ale Uniunii Europene : „certificate verzi” ( cai verzi pe pereti) si „contributie pentru cogenerare”. Bulgarii n-au mai suportat aceasta situatie si au iesit in strada : 10 zile consecutiv au iesit aproximati 100.000 de oameni pana au obtinut demisia guvernului.


In conditiile in care Romania se numara printre tarile care investise cel mai mult in „energia verde” ar fi putut negocia niste preturi avantajoase la energia electrica cu cei de la UE insa tara noastra a acceptat cele mai dure si mai dezavantajoase forme ale acestor directive. Scopul? Sa poata jefui in continuare „baietii destepti din energie” cat mai mult posibil dupa bunul lor plac.



Altfel spus : Nu-i prost cine cere, ii prost cine accepta!

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

Alina Gorghiu umblă cu „dicționarul 𝐎𝐑𝐓𝐎𝐏𝐄𝐃𝐈𝐂” după ea ca să nu se împiedice în limba română!

Madam Alina Gorghiu umblă cu "dicționarul 𝐎𝐑𝐓𝐎𝐏𝐄𝐃𝐈𝐂" după ea ca să nu se împiedice în…

8 ore ago

Sediul Poliției de la Carei ținta bătăii de joc a unei conduceri exclusiv UDMR?

Deși li se cere să asigure ordinea și liniștea publică în Municipiul Carei din județul…

18 ore ago

Copii certați și înjurați în limba română ca să înțeleagă că limba maghiară e frumoasă!

Un cadru didactic de la o școală dintr-un oraș ardelean și-a prezentat o metodă didactică…

2 zile ago

8 Mai 1882 –  Cum tremura Ungaria la auzul înființării Comitetului  „România Iredentă” devenită mai apoi Societatea Carpații

La 8 mai 1882 la Budapesta era emisă circulara ministrului de interne regal maghiar, prin…

2 zile ago