Unionism

Republica Moldova incepe sa exporte mai mult in UE

In urma cu ceva timp scriam despre necesitatea Integrarii economice a Republicii Moldova in peisajul economic european. Ne bucura sa vedem ca previziunile noastre s-au indeplinit atat de rapid si ca Romania este gata sa ajute Republica Moldova transformandu-se in piata de desfacere pentru produsele basarabene.

De curand Romania a cerut acceptul Comisiei Europene pentru marirea cotei produselor agricole importate din Republica Moldova in contextul in care aceasta se teme de repercusiuni din partea Rusiei si de imposibilitatea de a mai exporta pe piata ruseasca.

Impactul economic asupra mediului economic european format dintr-un numar de aproximativ 500 de milioane de potentiali clienti este neglijabil dar pentru Republica Moldova faptul ca isi poate valorifica produsele pe o asemenea piata este un balon de oxigen in cazul in care Rusia ar intentiona sa impuna anumite sanctiuni sau embargouri economice.

Republica Moldova incepe sa exporte mai mult in UE

Mai mult s-ar putea ca din aceasta schimbare de optiune in privinta pietei de desfacere pentru Republica Moldova sa fie si consecinte pozitive. Standardele impuse in UE vor creste semnificativ calitatea produselor exportate de Republica Moldova. Romania oricum importa fructe si alte produse agricole din tari destul de exotice , etxracomunitare, produse care de multe ori contineau chimicale si pesticide peste limita admisa pe cand cele din Republica Moldova sunt clar mai bune la acest capitol.

Un alt aspect prin care Romania si celelalte tari din UE ar putea ajuta Republica Moldova ar fi cel al investitiilor. Republica Moldova devine deja odata cu manifestarea interesului sau de integrare europeana din ce in ce mai atractiva pentru interventii straine. Investitiile straine intr-o anumita  tara depind foarte mult si de stabilitatea sa politica si regionala, de lipsa coruptiei si ca aceasta tara sa respecte valorile democratice.

In conditiile in care economia Rusiei este mai putreda si mai subreda ca niciodata , macinata de coruptie si de dictatura oligarhiei ruse, drumul spre prosperitate al Republicii Moldova nu poate fi decat Spre Vest , peste Prut tot inainte!

Sursa: Glasul-Moldovei.blogspot.md, Vasile Morari

Referinte/Note:
http://www.realitatea.md/romania-vrea-mai-multe-mere-din-moldova-care-se-gandeste-la-repercusiuni-din-partea-rusiei_3663.html

http://independent.md/moldova-exporta-aproape-de-doua-ori-mai-mult-in-ue-decat-in-csi/#.U3YHkvl_uYI

http://unimedia.info/stiri/ce-va-face-romania–daca-rusia-va-interzice-merele-din-moldova-76394.html#.U3NaiJ3iNcE.facebook

 

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

Comemorarea studenților, elevilor și luptătorilor anticomuniști arestați în noaptea de 14 spre 15 mai 1948

Liga Studenților organizează miercuri, 14 mai, de la ora 19:00, la sediul fostei Securități din…

5 ore ago

Echipa noastră a publicat numărul 89 al revistei MAGAZIN CRITIC

Revista MAGAZIN CRITIC a împlinit 18 ani de apariție neîncetată. Din luna martie 2007, revista…

2 zile ago

4 Mai 1775 – A avut loc o convenție turco-austriacă în Constatinopole, prin care Bucovina este cedată de Poarta Otomană monarhiei habsburgice

În aprilie 1775, a urmat o convenție turco-austriacă în Constatinopole, prin care Bucovina este cedată…

o săptămână ago

MAE dezminte “lista neagră” a Administrației americane referitoare la sancțiuni impuse găștii uzurpatoare

Informație zilei, lansată de către postul de televiziune România TV, este combătută și contrazisă chiar…

2 săptămâni ago

Invitație la lectură: Secția Amazoanelor – File din istoria spionajului horthyst pe teritoriul României

Cu ceva timp în urmă am intrat în posesia unei cărți foarte interesante care redă…

2 săptămâni ago