Unionism

Republica Moldova incepe sa exporte mai mult in UE

In urma cu ceva timp scriam despre necesitatea Integrarii economice a Republicii Moldova in peisajul economic european. Ne bucura sa vedem ca previziunile noastre s-au indeplinit atat de rapid si ca Romania este gata sa ajute Republica Moldova transformandu-se in piata de desfacere pentru produsele basarabene.

De curand Romania a cerut acceptul Comisiei Europene pentru marirea cotei produselor agricole importate din Republica Moldova in contextul in care aceasta se teme de repercusiuni din partea Rusiei si de imposibilitatea de a mai exporta pe piata ruseasca.

Impactul economic asupra mediului economic european format dintr-un numar de aproximativ 500 de milioane de potentiali clienti este neglijabil dar pentru Republica Moldova faptul ca isi poate valorifica produsele pe o asemenea piata este un balon de oxigen in cazul in care Rusia ar intentiona sa impuna anumite sanctiuni sau embargouri economice.

Republica Moldova incepe sa exporte mai mult in UE

Mai mult s-ar putea ca din aceasta schimbare de optiune in privinta pietei de desfacere pentru Republica Moldova sa fie si consecinte pozitive. Standardele impuse in UE vor creste semnificativ calitatea produselor exportate de Republica Moldova. Romania oricum importa fructe si alte produse agricole din tari destul de exotice , etxracomunitare, produse care de multe ori contineau chimicale si pesticide peste limita admisa pe cand cele din Republica Moldova sunt clar mai bune la acest capitol.

Un alt aspect prin care Romania si celelalte tari din UE ar putea ajuta Republica Moldova ar fi cel al investitiilor. Republica Moldova devine deja odata cu manifestarea interesului sau de integrare europeana din ce in ce mai atractiva pentru interventii straine. Investitiile straine intr-o anumita  tara depind foarte mult si de stabilitatea sa politica si regionala, de lipsa coruptiei si ca aceasta tara sa respecte valorile democratice.

In conditiile in care economia Rusiei este mai putreda si mai subreda ca niciodata , macinata de coruptie si de dictatura oligarhiei ruse, drumul spre prosperitate al Republicii Moldova nu poate fi decat Spre Vest , peste Prut tot inainte!

Sursa: Glasul-Moldovei.blogspot.md, Vasile Morari

Referinte/Note:
http://www.realitatea.md/romania-vrea-mai-multe-mere-din-moldova-care-se-gandeste-la-repercusiuni-din-partea-rusiei_3663.html

http://independent.md/moldova-exporta-aproape-de-doua-ori-mai-mult-in-ue-decat-in-csi/#.U3YHkvl_uYI

http://unimedia.info/stiri/ce-va-face-romania–daca-rusia-va-interzice-merele-din-moldova-76394.html#.U3NaiJ3iNcE.facebook

 

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment
Share
Published by
Glasul.info

Recent Posts

29 Aprilie 1459 – Tragerea în țeapă a negustorilor din Brașov, de către domnitorul Vlad Țepeș

La 24 aprilie 1459, peste 40 de negustori din Brașov au fost trași în țeapă…

19 ore ago

28 Aprilie 1502 – Se încheie traducerea în limba germană a letopisețului slavon al domniei lui Ștefan cel Mare – „Die Kronicke des Stephan Voyvoda”

La 28 aprilie 1502 Se încheie traducerea în limba germană a letopisețului slavon al domniei lui…

2 zile ago

Fenomenul Seghedin, la fel de cutremurător ca Fenomenul Pitești

În conștiința colectivă recentă a poporului român, Fenomenul Pitești are o mai mare rezonanță decât…

2 zile ago

27 Aprilie 1956 –  Ana Pauker a susținut cu tărie că trebuie să se elibereze pașapoarte tuturor persoanelor care vor să plece în Israel

Din Stenogramele ședintelor Biroului Politic al Secretariatului Comitetului Central al PMR (n.r. Partidul Muncitoresc Român),…

2 zile ago

27 Aprilie 1906 – Ziaristul și scriitorul Ioan Russu-Șirianu este amendat cu 40 de coroane pentru cartea „Românii din statul ungar”

După o carieră de profesor de istorie la școala pedagogică de fete la București și…

3 zile ago

CITEȘTE ȘI DĂRUIEȘTE LA TÂRGOVIȘTE: RAREȘ PRISACARIU A PRIMIT DISTINCȚIA CULTURALĂ DIN PARTEA MYOSOTIS MEDIA GROUP

Elevii și studenții târgovișteni au luat parte, pe 25 aprilie, la conferințele Citește și Dăruiește…

4 zile ago