Site icon Glasul.info

Manastirea Dragomirna, un proiect romanesc de restaurare premiat de UE

Manastirea Dragomirna, un proiect romanesc de restaurare premiat de UE, Foto: Cezar Suceveanu / wikipedia.org

Manastirea Dragomirna, un proiect romanesc de restaurare premiat de UE, Foto: Cezar Suceveanu / wikipedia.org

Manastirea Dragomirna,proiect romanesc de restaurare premiat de UE

Proiectul romanesc de restaurare a frescelor din secolul al XVII-lea din Biserica Dragomirna, din judetul Suceava, a primit unnul dintre cele sase Mari Premii pentru conservarea patrimoniului cultural acordat de catre UE si de miscarea Europa Nostra. De asemenea proiectul romanesc a castigat si Premiul publicului, fiind votat de peste zece mii de persoane.

Premiile au fost decernate la Viena, in cadrul unei ceremonii patronate de presedintele Austriei, Heins Fischer, de comisarul european Androulla Vassiliou și de tenorul Plácido Domingo, președintele Europa Nostra. Premiile au menirea de a promova conservarea patrimoniului cultural din tarile europene.

Manastirea Dragomirna, un proiect romanesc de restaurare premiat de UE

Au participat in total 27 de proiecte din intreaga uniune si au primit in cadrul aceleeasi ceremonii recunoastere din partea tuturor, iar 6 dintre acestea au fost distinse cu Marele Premiu si unul cu Premiul Publicului, acordat in urma unui vot online, relateaza agerpres.ro.


Proiectul romanesc de  de restaurare a frescelor din secolul al XVII-lea din Biserica Dragomirna a fost desemnat castigator al Marelui Premiu la categoria „Conservare”, alaturi de un proiect privind conservarea arhitecturii traditionale a Caselor Walser in Alagna Valsesia (Italia) si de un program de conservare pentru cooperativele vinicole din Catalonia (Spania).

Juriul s-a declarat impresionat de nivelul inalt de profesionalism de care s-a dat dovada in procesul de restaurare si conservare a operi de arta de la Dragomirna, care acopera aproximativ 900 de metri patrati de suprafata murala. 


Lucrările s-au desfasurat intr-o perioada de timp scurta, iar din echipa de conservare au facut parte 50 de profesionisti și studenti din diferite tari, sub conducerea unui expert roman. Restauratorii au respectat tehnicile originale au folost materiale naturale, traditionale si reversibile si au conservat patina originala, se arată într-un comunicat de presa al CE.


Sursa/Referinte :

[1] ro.stiri.yahoo.com

Exit mobile version