Manastirea Dragomirna, un proiect romanesc de restaurare premiat de UE

Manastirea Dragomirna,proiect romanesc de restaurare premiat de UE

Proiectul romanesc de restaurare a frescelor din secolul al XVII-lea din Biserica Dragomirna, din judetul Suceava, a primit unnul dintre cele sase Mari Premii pentru conservarea patrimoniului cultural acordat de catre UE si de miscarea Europa Nostra. De asemenea proiectul romanesc a castigat si Premiul publicului, fiind votat de peste zece mii de persoane.

Premiile au fost decernate la Viena, in cadrul unei ceremonii patronate de presedintele Austriei, Heins Fischer, de comisarul european Androulla Vassiliou și de tenorul Plácido Domingo, președintele Europa Nostra. Premiile au menirea de a promova conservarea patrimoniului cultural din tarile europene.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


libris.ro

Manastirea Dragomirna, un proiect romanesc de restaurare premiat de UE

Au participat in total 27 de proiecte din intreaga uniune si au primit in cadrul aceleeasi ceremonii recunoastere din partea tuturor, iar 6 dintre acestea au fost distinse cu Marele Premiu si unul cu Premiul Publicului, acordat in urma unui vot online, relateaza agerpres.ro.


Proiectul romanesc de  de restaurare a frescelor din secolul al XVII-lea din Biserica Dragomirna a fost desemnat castigator al Marelui Premiu la categoria „Conservare”, alaturi de un proiect privind conservarea arhitecturii traditionale a Caselor Walser in Alagna Valsesia (Italia) si de un program de conservare pentru cooperativele vinicole din Catalonia (Spania).

Juriul s-a declarat impresionat de nivelul inalt de profesionalism de care s-a dat dovada in procesul de restaurare si conservare a operi de arta de la Dragomirna, care acopera aproximativ 900 de metri patrati de suprafata murala. 


Lucrările s-au desfasurat intr-o perioada de timp scurta, iar din echipa de conservare au facut parte 50 de profesionisti și studenti din diferite tari, sub conducerea unui expert roman. Restauratorii au respectat tehnicile originale au folost materiale naturale, traditionale si reversibile si au conservat patina originala, se arată într-un comunicat de presa al CE.


Sursa/Referinte :

[1] ro.stiri.yahoo.com

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

Maghiarii din Zakarpatia nu vor autonomie

mie mai 28 , 2014
Maghiarii din regiunea ucraineana Zakarpatia resping declaratiile premierului ungar Viktor Orban, care a declarat de mai multe ori ca cere autonomie pentru toti maghiarii aflati in afara granitelor. Maghiarii din Ucraina afirma ca se considera cetateni ucrainei cu drepturi depline si nu sunt discriminati.Mai mult unii dintre ei chiar au […]

Poate vă place și:

libris.ro