Pact de neagresiune intre Rusia si China

Ca si in cazul pactului dintre Germania nazista si Rusia sovietica de la inceputul celui de-al doilea razboi mondial cand s-a semnat un pact de neagresiune si cum s-a dovedit acum, dupa atat de multi ani chiar si unul de colaborare aidoma unei aliante neoficiale, acum Rusia cauta un asemena pact cu China.

O sa spuneti ca de fapt au semnat doar un tratat economic prin care Rusia sa-si poata exporta gazele, fiind astfel doar o reorientare strategica bazata pe criterii economice. Nu negam ca e important si factorul economic dar pentru a fi sigura ca are spatele “asigurat” Rusia avea nevoie si de o intelegere cu China, in fapt un adevarat pact de neagresiune.

Pact de neagresiune intre Rusia si China

 

Rusia a deschis cutia Pandorei sustinand pe fata secesionismul in unele din fostele republice sovietice si acum se confrunta cu o oarecare instabilitate, mai ales in zonele indepartate ale federatiei unde proportia etnicilor rusi este intr-un declin continuu.

S-o fi trezit el ursul rus dar si dragonul chinez sta cu ochii atintiti pe vastele teritorii slab populate din estul extrem al Rusiei si nici macar nu si-a ascuns aceste intentii de expansiune. Ba chiar a facut unele oferte de a cumpara sau “inchiria” teritorii din estul extrem al Federatiei Ruse.

In acest context Rusia avea numaidecat nevoie de un pact de neagresiune cu China. Daca analizam putin evenimentele recente, unele par trase la indigo cu cele premergatoare celui de-al doilea razboi mondial. Sa speram ca nu vor fi evenimentele premergatoare celui de-al treilea. Cel mai negru cosmar al occidentului ar fi un scenariu nebunesc in care Rusia si China ar deveni aliati care sa duca aceeasi politica cu cea inceputa de curand de Putin.

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

12 iulie 1907 – Jandarmii unguri sfârtecă rochia domnișoarei Sofia Cercel pentru că avea în cusătură cele trei culori românești

Evenimentul din 12 iulie 1907, petrecut la Petroman (azi în județul Timiș), este un episod…

o zi ago

10 Iulie 1773 – Raportul împăratului Iosif al II-lea menționa că multe familii de români au emigrat în Moldova sau Țara Românească

Raportul final al împăratului Iosif al II-lea privitor la călătoria sa în Transilvania, din perioada…

3 zile ago

10 Iulie 1667 – document scris în limba maghiară veche care menționa că pe teritoriul Austriei de azi locuiau valahi

Mențiunea de la 10 iulie 1667, într-un document redactat în limba maghiară veche, este una…

3 zile ago

10 Iulie 1466 – Încep lucrările la Mănăstirea Putna, ctitorie a lui Ştefan cel Mare

La 10 iulie 1466, au început lucrările de construcție la Mănăstirea Putna, una dintre cele…

3 zile ago