Decret sovietic ce pedepsea detinatorii hartilor cu Romania Mare

In perioada crunta dintre 1945-1952, conducerea bolsevica care a pus mana pe putere in Romania, in frunte cu Ana Pauker, a transformat tara noastra intr-un imens lagar, intr-un imens gulag. Oameni erau smulsi in miez de noapte de langa familiile lor, arestati si bagati in masini negre care dispareau rapid in noapte.

Inchisorile din Romania devenisera neincapatoare astfel ca s-au infiintat tabere de munca forata, unde oamenii aveau adaposturi improvizate si insalubre, unde mortalitatea era extrem de ridicata. In aceasta perioada a fost decimata cu salbaticie elita romaneasca, intelectualitatea, preotii care aveau prea multe popularitate printre oameni si alte personaje marcante ale vietii sociale romanesti.

Decret sovietic ce pedepsea detinatorii hartilor cu Romania Mare


Printre cei care puteau ajunge la inchisoare erau si cei care pastrau harti cu Romania Mare. La ordinul conducerii comuniste si probabil la “recomandarea” sovieticilor s-a dat un decret prin care se dispunea distrugerea tuturor hartilor ale Romaniei Mari si se pedepsea detinerea acestor harti.

Cu toate acestea au fost romani care le-au pastrat cu toate riscurile, prin poduri, prin anexele gospodaresti, pe oriunde au putut le-au pastrat, ca pe niste relicve sfinte, ca pe niste podoabe bisericesti. Unii se retrageau chiar si fara stirea propriilor familii si din cand in cand se mai duceau sa vada hartile, ca si cum s-ar fi dus sa vada niste icoane, ca si cum ar fi fost niste momente de inaltare religioasa.

Mai stim noi romanii sa trezim in noi asemenea sentimente acum cand spunem ca suntem liberi si e democratie? Mai stim acum sa onoram niste bucati de hartie asa cum facut acesti eroi anonimi, acum cand inima ne spune una si ratiunea alta?

De ce le-or fi fost frica sovieticilor si comunistilor de hartile cu Romania Mare? De ce au vrut sa stearga istoria din constiinta noastra? Se pare ca o bucata de hartie i-a speriat mai mult decat ar fi putut s-o faca armele, se pare ca ideile ii speriau pe acesti criminali bolsevici mai mult decat orice de pe aceasta lume.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


apiland.ro
Decret sovietic ce pedepsea detinatorii hartilor cu Romania Mare
Decret sovietic ce pedepsea detinatorii hartilor cu Romania Mare

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

Lectie de patriotism. Cartea Mihai Viteazul se bucura de un real succes

mar iun. 3 , 2014
Istoricul Marin A. Cristian a venit cu noi dezvaluiri despre viata lui Mihai Viteazul printre care si faptul ca domnitorul care a infaptuit pentru prima data unirea principatelor romane si devenit astfel restauratorul Daciei si al Bisericii Stramosesti nu a fost fiul domnitorului Patrascu cel Bun asa cum s-a stiut […]
Lectie de patriotism. Cartea Mihai Viteazul se bucura de un real succes

Poate vă place și:

libris.ro