In perioada crunta dintre 1945-1952, conducerea bolsevica care a pus mana pe putere in Romania, in frunte cu Ana Pauker, a transformat tara noastra intr-un imens lagar, intr-un imens gulag. Oameni erau smulsi in miez de noapte de langa familiile lor, arestati si bagati in masini negre care dispareau rapid in noapte.
Inchisorile din Romania devenisera neincapatoare astfel ca s-au infiintat tabere de munca forata, unde oamenii aveau adaposturi improvizate si insalubre, unde mortalitatea era extrem de ridicata. In aceasta perioada a fost decimata cu salbaticie elita romaneasca, intelectualitatea, preotii care aveau prea multe popularitate printre oameni si alte personaje marcante ale vietii sociale romanesti.
Decret sovietic ce pedepsea detinatorii hartilor cu Romania Mare
Printre cei care puteau ajunge la inchisoare erau si cei care pastrau harti cu Romania Mare. La ordinul conducerii comuniste si probabil la “recomandarea” sovieticilor s-a dat un decret prin care se dispunea distrugerea tuturor hartilor ale Romaniei Mari si se pedepsea detinerea acestor harti.
Cu toate acestea au fost romani care le-au pastrat cu toate riscurile, prin poduri, prin anexele gospodaresti, pe oriunde au putut le-au pastrat, ca pe niste relicve sfinte, ca pe niste podoabe bisericesti. Unii se retrageau chiar si fara stirea propriilor familii si din cand in cand se mai duceau sa vada hartile, ca si cum s-ar fi dus sa vada niste icoane, ca si cum ar fi fost niste momente de inaltare religioasa.
Mai stim noi romanii sa trezim in noi asemenea sentimente acum cand spunem ca suntem liberi si e democratie? Mai stim acum sa onoram niste bucati de hartie asa cum facut acesti eroi anonimi, acum cand inima ne spune una si ratiunea alta?
De ce le-or fi fost frica sovieticilor si comunistilor de hartile cu Romania Mare? De ce au vrut sa stearga istoria din constiinta noastra? Se pare ca o bucata de hartie i-a speriat mai mult decat ar fi putut s-o faca armele, se pare ca ideile ii speriau pe acesti criminali bolsevici mai mult decat orice de pe aceasta lume.
- 3 Iulie 1910 – Român amendat de unguri pentru că pe harnașamentul calului erau prezente cele trei culori ale tricolorului românesc - 3 iulie 2025
- 2 iulie 1888 – La Beiuș elevul Nicolae Borgovan, ajutat de câțiva intelectuali și meseriași români, rupse flamura ungurească de pe liceu, înlocuind-o cu tricolor românesc - 3 iulie 2025
- 2 Iulie – T𝐫𝐞𝐜𝐞𝐫𝐞𝐚 𝐝𝐢𝐧 𝐢𝐬𝐭𝐨𝐫𝐢𝐞 𝐢̂𝐧 𝐯𝐞𝐬̦𝐧𝐢𝐜𝐢𝐞 𝐚 𝐢𝐥𝐮𝐬𝐭𝐫𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐯𝐨𝐢𝐞𝐯𝐨d Ștefan cel Mare, manifestare organizată de Muzeul Judeţean “Ştefan cel Mare” din Vaslui - 2 iulie 2025