Site icon Glasul.info

Vipera de stepa moldava, un sarpe care traieste doar in Romania

Un istoric sarb spunea despre romani ca sunt imbecil de toleranti la insultele pe care le aduc ungurii Romaniei, romanilor si la adresa istoriei acestei tari. Se pare ca nu doar oamenii in aceasta tara sunt imbecil de toleranti ci pana si animalele.

Vipera de stepa moldava sau Vipera ursinii moldavica, cu toate ca este un sarpe veninos el nu a prezentat niciodata si nu prezinta nici astazi un pericol serios pentru oameni, fiind practic cel mai inofensiv dintre toate viperele europene.

Vipera de stepa moldava, un sarpe care traieste doar in Romania

La fel ca toate speciile de vipere din lume, vipera de stepa moldava este veninoasa inca din stadiul de cand este pui. Insa este cea mai putin periculoasa specie de vipere din intreaga Europa. Veninul sau este mai putin toxic decat al viperei comune sau al viperei cu corn. Chiar si fara tratament de specialitate in urma muscaturii, nu s-a raportat nici un caz fatal.

De fapt, unii herpetologi, membri ai Grupului Herpetologic Moldavica, care au fost muscati de aceste vipere au spus ca muscatira viperei de stepa moldave este doar putin mai neplacuta decat o intepatura de viespe. Totusi in cazul in care suntem muscati de aceasta vipera, trebuie sa ne prezentam la medic deoarece putem fi alergici la veninul ei, evident, fara stirea noastra.

Viperele de stepa moldave sunt animale timide la intalnirea cu omul sau cu alte animale mari care produc vibratii, cautand sa se refugieze in gauri de rozatoare sau sa se ascunda in vegetatie. Totusi atunci cand sunt prinse sau calcate nu ezita sa muste pentru a se apara.

In trecut aceasta vipera traia si in afara granitelor Romaniei dar in timp a disparut cu desarvarsire, incapatanandu-se parca sa ramana doar a romanilor. In Romania, pe baza studiilor herpetologilor, subspecia mai rezista eroic doar in 3-4 habitate din judetul Iasi si in 3 habitate din Delta Dunarii.

Fiind un sarpe cu venin slab, specia este in pericol constant de disparitie fiind vanata de la berze, arici, mistreti pana la specii de corvide sau chiar si fazani. Cercetatorii romani au descoperit ca multe pasari din Delta Dunarii se hranesc deseori cu puii de vipera de stepa moldava punand astfel in pericol populatiile rare si fragmentate din aceste zone.

Sursa:

http://www.descopera.ro/natura/12679891-vipera-de-stepa-moldava-cine-este-misteriosul-sarpe-care-traieste-doar-in-romania

Exit mobile version