Vipera de stepa moldava, un sarpe care traieste doar in Romania

Un istoric sarb spunea despre romani ca sunt imbecil de toleranti la insultele pe care le aduc ungurii Romaniei, romanilor si la adresa istoriei acestei tari. Se pare ca nu doar oamenii in aceasta tara sunt imbecil de toleranti ci pana si animalele.

Vipera de stepa moldava sau Vipera ursinii moldavica, cu toate ca este un sarpe veninos el nu a prezentat niciodata si nu prezinta nici astazi un pericol serios pentru oameni, fiind practic cel mai inofensiv dintre toate viperele europene.

Vipera de stepa moldava, un sarpe care traieste doar in Romania

La fel ca toate speciile de vipere din lume, vipera de stepa moldava este veninoasa inca din stadiul de cand este pui. Insa este cea mai putin periculoasa specie de vipere din intreaga Europa. Veninul sau este mai putin toxic decat al viperei comune sau al viperei cu corn. Chiar si fara tratament de specialitate in urma muscaturii, nu s-a raportat nici un caz fatal.

De fapt, unii herpetologi, membri ai Grupului Herpetologic Moldavica, care au fost muscati de aceste vipere au spus ca muscatira viperei de stepa moldave este doar putin mai neplacuta decat o intepatura de viespe. Totusi in cazul in care suntem muscati de aceasta vipera, trebuie sa ne prezentam la medic deoarece putem fi alergici la veninul ei, evident, fara stirea noastra.

Viperele de stepa moldave sunt animale timide la intalnirea cu omul sau cu alte animale mari care produc vibratii, cautand sa se refugieze in gauri de rozatoare sau sa se ascunda in vegetatie. Totusi atunci cand sunt prinse sau calcate nu ezita sa muste pentru a se apara.

In trecut aceasta vipera traia si in afara granitelor Romaniei dar in timp a disparut cu desarvarsire, incapatanandu-se parca sa ramana doar a romanilor. In Romania, pe baza studiilor herpetologilor, subspecia mai rezista eroic doar in 3-4 habitate din judetul Iasi si in 3 habitate din Delta Dunarii.

Fiind un sarpe cu venin slab, specia este in pericol constant de disparitie fiind vanata de la berze, arici, mistreti pana la specii de corvide sau chiar si fazani. Cercetatorii romani au descoperit ca multe pasari din Delta Dunarii se hranesc deseori cu puii de vipera de stepa moldava punand astfel in pericol populatiile rare si fragmentate din aceste zone.

Sursa:

http://www.descopera.ro/natura/12679891-vipera-de-stepa-moldava-cine-este-misteriosul-sarpe-care-traieste-doar-in-romania

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


libris.ro

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

Dubla lansare de carte - Dacia preistorica ilustrata - Mandale dacice

sâm iun. 7 , 2014
Atat “Dacia preistorica ilustrata” cat si “Mandale dacice” sunt doua carti adresate in mod special copiilor care nu au mai fost realizate in aceasta maniera pana acum in Romania. Sunt carti pentru copii, legende si adevaruri povestite intr-un stil usor de inteles : ilustrații, acestea fiind de cele mai multe ori […]
Dubla lansare de carte - Dacia preistorica ilustrata - Mandale dacice

Poate vă place și:

libris.ro