Lupta serviciilor de informatii in mediul virtual
La un moment dat scriam despre monitorizarea retelelor de socializare, a forumurilor si a blogurilor de catre seviciile speciale de informatii din diferite tari in articolul “Monitorizarea retelelor de socializare de catre serviciile de informatii“.
Din cand in cand mai verificam sa vedem cam de unde ne vin vizitatorii si numarul acestora din fiecare parte a lumii si constatam din pacate faptul ca romanii au impanzit lumea intr-un numar destul de mare. Publicand exclusiv in limba romana ne vine greu sa credem ca ne citesc niste straini de la capatul lumii zi de zi decat daca ei ar cunoaste limba romana sau ar fi romani.
Suntem convinsi ca nu manifestam un interes serios pentru americani sau pentru cine stie ce servicii secrete dar simpla vizita directa fara a veni de la un punct de referinta de undeva, de la un referral de pe un link de undeva si titlul si subiectul articolului ales ne ridica totusi semne de intrebare.
Stim ca serviciile de informatii au capacitatea de a filtra si a stoca discutiile de pe retelele de socializare, fiind sensibile la cuvinte cheie sau la anumiti termeni. Ca sa va faceti o idee, aceste servicii au capacitatea sa tasteze un singur cuvant legat de actiuni de terorism de exemplu intr-o casuta de cautare si sa aiba acces pana si la discutiile pe care cei de pe reteaua de socializare le cred private si sigure.
Totul se stocheaza in niste baze de date; informatia bruta, filtrata grosso modo, este stocata si mai apoi filtrata si prelucrata mai atent pe baza unor algoritmi foarte sofisticati, uneori pe durate indelungate.
Probabil printr-un astfel de algoritm de filtrare a ajuns si vizitatorul nostru atras probabil de cuvantul cheie CIA si de subiectul presupusului nou Euromaidan la care se face referire in articolul respectiv.
Evenimentul de la Lupșa, din 14 iulie 1910, este un episod mai puțin cunoscut, dar…
La începutul lunii iulie 1601, Mihai Viteazu îşi schimbă tabăra militară de la Debreţin, trece…
Evenimentul din 12 iulie 1907, petrecut la Petroman (azi în județul Timiș), este un episod…
Evenimentul din 11 iulie 1848, când Lajos Kossuth, liderul revoluției maghiare, a cerut recrutarea de…
Raportul final al împăratului Iosif al II-lea privitor la călătoria sa în Transilvania, din perioada…
Mențiunea de la 10 iulie 1667, într-un document redactat în limba maghiară veche, este una…
Leave a Comment