Statuia ecvestra a lui Mihai Viteazul din centrul orasului Oradea
Update: Statuia lui Mihai Viteazul ramane deocamdata acolo unde se gaseste.Consiliul Local a respins reamplasarea statuii Regelui Ferdinand in Piata Unirii.
Primaria orasului Oradea a luat o decizie scandaloasa!Odata cu “reamenajarea” Pietei Unirii din centrul orasului vor fi mutate si doua statui importante. Cele doua statui, reprezentandu-i pe Mihai Viteazul si pe Emanuil Gojdu, urmeaza a fi reamplasate in cu totul si cu totul alte zone fata de centrul orasului Oradea.
Statuia lui Mihai Viteazul, alaturi de cea a lui Emanuil Gojdu, va fi amplasata intr-un fost cimitir, fiind vorba de fostul Cimitir Olosig, acolo unde se va amenaja un parc.
Deja se pare ca este vorba de stergerea istoriei Romaniei si a romanilor bucata cu bucata. Probabil ca in locul statuiei lui Mihai Viteazul va fi amplasata statuia lui Antal Arpad sau cea a lui Viktor Orban.
Fenomenul nu este unic ci este unul generalizat. Acolo unde exista statui ale unor personalitati romanesti in comunitatile in care etnicii romani sunt in minoritate, ele sunt ori lasate in paragina si neingrijite ori chiar vandalizate sau “reamplasate”( a se citi dosite).
Pe aceasta cale vrem sa transmitem actualilor conducatori ai Romaniei, Victor Ponta si Traian Basescu, ca sunt o rusine pentru Romania si pentru romani si ca doar niste tradatori de tara pot accepta o asemenea politica de deznationalizare si de sfidare a simbolurilor si valorilor nationale doar pentru niste calcule electorale!
Sursa:
[1] http://activenews.ro/statuia-lui-mihai-viteazul-va-fi-mutata-din-centrul-orasului-oradea-intr-un-fost-cimitir_1877067.html [2] http://www.ebihoreanul.ro/stiri/ultima-or-31-1/mihai-viteazul-sau-nimic-consiliul-local-a-respins-reamplasarea-statuii-regelui-ferdinand-in-piata-unirii-118325.htmlÎntr-un context european tensionat, marcat de rivalități imperiale și de aspirațiile naționale ale popoarelor aflate…
24 iulie 1772 – Prima voce colectivă pentru Unirea și Independența Țărilor Române În vara…
La confluența marilor frământări revoluționare ale anului 1848-1849, în mijlocul unei Europe zbuciumate de idealuri…
La 24 iulie 1849 armata maghiară condusă de Jozef Bem este înfrântă la Roșia Montană.…
La 23 iulie 1859 avea loc nașterea presei militare românești: „Observatorul militar, diariu, politicu și…
Evenimentul petrecut la 21 iulie 1551, când Isabella a Ungariei și fiul ei, Ioan Sigismund…
Leave a Comment