In Catedrala Adormirii Maicii Domnului din Kiev, dupa o pauză indelungata, s-a reluat serviciul religios in limba romana pentru enoriasii romani, de catre preotul Dumitru Popescu. Natura insasi a salutat acest eveniment, aparent la ordinea zilei, cu o vreme minunata si cu imaginea splendida a copacilor seculari inzapeziti. Printre enoriasii de varste diferite, de la cei mici la veterani incaruntiti, Ambasadorul Republicii Moldova, domnul Ion Stavila si diplomati ai Ambasadei Romaniei.
In Catedrala Adormirii Maicii Domnului din Kiev, dupa o pauza lunga, s-a reluat serviciul religios in limba romana
In perioada 1-5 august 2012, Corul „Byzantion“ din Iasi, alaturi de 50 de pelerini romani, a mers intr-un pelerinaj la manastirile din Ucraina. Printre lacasurile de cult vizitate s-a numarat si Catedrala „Adormirea Maicii Domnului“ din Lavra Pecerska.
În cadrul aceluiaşi pelerinaj, pelerinii români au participat la Sfânta Liturghie în Paraclisul „Schimbarea la Faţă“ al Catedralei „Adormirea Maicii Domnului“ din Lavra Pecerska, oficiată de pr. Dumitru Popescu, originar din Bucovina de Nord. „Paraclisul «Schimbarea la Faţă» aparţine parohiei moldo-române înfiinţată pe 13 noiembrie 2011, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Vladimir, Mitropolitul Kievului şi al întregii Ucraine, la iniţiativa cetăţenilor români şi moldoveni din Kiev, susţinută de ambasadele României şi Republicii Moldova. A fost o experienţă frumoasă şi o şansă poate unică să putem cânta în Catedrala «Adormirea Maicii Domnului» din Marea Lavră a Peşterilor din Kiev. Pentru noi a reprezentat o mare cinste să înălţăm cântarea psaltică românească în acelaşi lăcaş unde odihneşte Sfântul Petru Movilă“, a declarat Adrian Sîrbu, dirijorul Corului „Byzantion“. (C. Ciofu)
,,Ca raspuns la sistemul creat cu dinadinsul stramb, in care starea omului nu inseamna complexitate, ci complicatie, in care bunastarea materiala este scop in sine, noi raspundem cu sistemul bazat pe simplitate [...] El, cetateanul, trebuie sa fie propriul lui stapan, sa fie proprietar si producator si sa lucreze impreuna cu ceilalti intr-o retea indestructibila in care sa primeze cinstea,
O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii
Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul
Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.
Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.
Spectacol extraordinar de Ziua Nationala a Romaniei si Ziua Romanilor de Pretutindeni la Ismail, Sudul Basarabiei (Ucraina), 29.11.2014, Palatul de Cultură “Taras Sevcenko”. Organizatori: Institutul Cultural Roman si Asociatia “Basarabia” a Romanilor din regiunea Odesa. Si-au dat concursul Ansamblul Folcloric “Dor Basaraben” din Erdek-Burnu/Utkonosovka, raionul Ismail si Valentin Uzun cu Orchestra “THARMIS” […]