Site icon Glasul.info

Adio, lapte românesc! Aproximativ o treime dintre fabricile de lapte romanesti s-au inchis anul trecut

Adio, lapte românesc! Aproximat o treime dintre fabricile de lapte romanesti s-au inchis anul trecut

Adio, lapte românesc! Aproximat o treime dintre fabricile de lapte romanesti s-au inchis anul trecut

Un numar  de peste 50 dintre fabricile de lapte romanesti, insemnând aproximativ o treime din totalul fabricilor de lapte din Romania, si-au închis portile anul trecut din cauza scăderii drastice a cererii de pe piaţa internă şi a creşterii costurilor de producţie, a declarat agenţiei MEDIAFAX Dorin Cojocaru, preşedintele patronatului APRIL din industria laptelui.

La începutul anului 2014 în România mai funcţionau inca, 183 de fabrici de lapte autorizate santitar-veterinar, potrivit APRIL. La 1 aprilie 2014, numărul fabricilor scăzuse la 152, iar la finele anului la 130.

“S-au închis pentru că nu le mai merg afacerile. Costurile de producţie sunt din an în an mai mari, iar hypermarketurile au început să renunţe la producţia internă de lapte, pentru că mărcile proprii se produc în ţări precum Polonia, Ungaria, Germania, Austria sau Slovacia. Din aceste ţări vine lapte mai ieftin, pentru că au rămas cu stocuri mari din cauza embargoului impus de Rusia”, a spus Dorin Cojocaru, conform mediafax.ro

[wpbanner client=”Emag2015″]

Cojocaru a mai adăugat că hypermarketurile au mărit taxele de raft pentru pentru produsele lactate livrate de catre producătorii români şi încearcă să susţină firmele din ţările în care îşi au originile.

 “INS spune că a crescut cu 6% consumul de lactate. Nimeni nu spune însă cu cât au crescut importurile în acest an. Multe ferme medii şi mari din România s-au închis, pentru că din cauza importurilor masive nu mai au cui livra laptele. Există astfel riscul de a ne decima efectivele de vaci”, a afirmat oficialul patronatului.

Din aprilie(2015) vor veni pe piaţă cantităţi şi mai mari de lactate. Estimăm că până la finalul anului din cele 130 de fabrici de lactate la nivel naţional vor mai rămâne în jur de 70″, a mai spus el.

Conform informatiilor furnizate de catre APRIL, piaţa lactatelor este estimată la aproape 900 de milioane de euro. Cei mai importanţi producători la nivel naţional sunt Danone, Albalact, Friesland, Olympus, Delaco şi Hochland.

Deputatul Bogdan Diaconu a remarcat si el cu indignare posibilitatea reala a disparitei de pe piata din Romania a laptelui romanesc:

“Adio, lapte românesc. Știți laptele cu gust de plastic pe care îl importăm? În curând, va rămâne singur pe piața românească, pentru că fabricile românești sunt împinse spre faliment pentru ca să devenim piață de desfacere pentru produsele altora, mult mai proaste. Așa s-a procedat cu toate produsele românești, inclusiv cu legumele și fructele noastre. Mai rămâne să importăm și aerul…”, a spus Bogdan Diaconu

Prin noua legislatie si noile reglementari au interzis pana si laptele care il vindeau saracii tarani romani pe la piata pe motiv ca nu e “sanatos” si nu indeplineste normele sanitare. Se pare insa ca plasticul indeplineste normele sanitare!

N-om fi stat noi bine nici inainte la productia de lapte dar astazi este dezastru. Cel mai grav este ca se descurajeaza micii producatori si taranii prin legi si reglementari imbecile.

Sursa:

[1] www.mediafax.ro[2] facebook.com/MihaiBogdanDiaconu
Exit mobile version