Ministrul ucrainean de externe Pavlo Klimkin (foto) s-a manifestat marți împotriva statutului dublei cetățenii în Ucraina și a anunțat că în curând vor fi luate măsuri împotriva persoanelor cu dublă cetățenie, relatează agenția de presă Unian, transmite Agerpres.
“În curând se vor aplica sancțiuni împotriva persoanelor cu două sau mai multe pașapoarte,” a adăugat el, după ce a participat la ceremonia sfințirii monumentului împărătesei Maria Tereza a Austriei de la Ujgorod (în apropierea graniței cu Slovacia).
”Cât de curând vor fi introduse controale vamale comune la graniță, care vor exclude cazurile când la vama ucraineană un cetățean arată un pașaport, iar la cea din altă țară — un alt document de identitate”, a avertizat șeful diplomației ucrainene.
Ucraina, atac la românii din Bucovina de Nord și Herța
Decizia luata de Ucraina îi va afecta și pe românii din Bucovina de Nord și Ținutul Herța, mulți dintre ei avand dublă cetățenie. Deocamdată nu există nici o reacție evidenta a autoritatilor de la București. Inca de anul trecut in Rada Supremă a Ucrainei a fost introdus un proiect de lege sub numărul 4116 – „Cu privire la modificările aduse Codului Penal al Ucrainei în legătură cu răspunderea pentru neinformarea în legătură deţinerea a cetăţeniei altui stat”, ce prevede privaţiunea de libertate de 10 ani pentru deţinerea cetăţeniei duble, transmite portalul ucrainean Liga.net.
În noiembrie 2013, membrii partidului naţionalist „Svoboda” au organizat o acţiune de protest la consulatul României din Cernăuţi împotriva instituirii sărbătorii naţionale „Ziua Bucovinei”, precum şi împotriva acordării cetăţeniei româneşti etnicilor români din Basarabia de sud, Bucovina de Nord şi ţinutul Herţa.
O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii
Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul
Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.
Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.
”La râul Babilonului, acolo am şezut şi am plâns, când ne-am adus aminte de Sion. În sălcii, în mijlocul lor, am atârnat harpele noastre. Că acolo cei ce ne-au robit pe noi ne-au cerut nouă cântare, zicând: “Cântaţi-ne nouă din cântările Sionului!” Cum să cântăm cântarea Domnului în pământ străin? […]