UNIREA, LA ANUL!

”La râul Babilonului, acolo am şezut şi am plâns, când ne-am adus aminte de Sion. În sălcii, în mijlocul lor, am atârnat harpele noastre. Că acolo cei ce ne-au robit pe noi ne-au cerut nouă cântare, zicând: “Cântaţi-ne nouă din cântările Sionului!” Cum să cântăm cântarea Domnului în pământ străin? De te voi uita, Ierusalime, uitată să fie dreapta mea! Să se lipească limba mea de grumazul meu, de nu-mi voi aduce aminte de tine, de nu voi pune înainte Ierusalimul, ca început al bucuriei mele”.

Psalmul 136 : 1-6

La anul, la Ierusalim!” – aceasta este formula pascală de salut și de răspuns, de veacuri, a evreilor din toată lumea, încă din epoca robiei babiloniene până astăzi. Această expresie a servit drept idee-forță, drept obiectiv și Program național, drept crez neclintit și ideal de refacere a Patriei, a căminului unui neam întreg. Niciun evreu, niciodată, de nicăieri, nu a obosit să spună, de-a lungul miilor de ani, simplu, senin și hotărât: ”La anul, la Ierusalim!”.

Formula pascală de salut a evreilor, această paradigmă simplă și sublimă, a creat și menținut an de an, secol de secol, un orizont de visare și de așteptare imens, fiind unul dintre secretele la vedere ale unității și solidarității lor de neam. Nu cunosc o altă expresie atât de simplă și cu o forță mai mare de coagulare a energiilor etnice și de ordonare a lor pentru atingerea unui scop nobil și legitim. Acest exemplu de voință, hotărâre, optimism și perseverență este unul bun de luat în seamă de orice alt neam.

UNIREA, LA ANUL!

Noi, românii, care păstrăm vie aspirația firească de refacere a unității noastre naționale distruse, suntem pe deplin îndreptățiți la o însușire a lecției evreiești de optimism și perseverență, de voință de a fi împreună, în vatra etnică întreagă. Transpusă românește, de către români și pentru români, formula evreiască de salut ar fi: UNIREA, LA ANUL! Și știu că nu vom obosi niciodată să o repetăm până în ziua și anul rânduite de Dumnezeu ca să o vedem împlinită, ca început al bucuriei noastre. Bucuria ieșirii pentru totdeauna din robia Babilonului roșu. Bucuria revenirii ACASĂ!

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


libris.ro

UNIREA, LA ANUL!

Chișinău, 1 Decembrie 2014

UNIREA, LA ANUL!, sursa foto: cubreacov.wordpress.com
UNIREA, LA ANUL!, sursa foto: cubreacov.wordpress.com

Sursa:

[1] cubreacov.wordpress.com

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

Ungaria a decis să se alieze cu Rusia împotriva SUA! Rusia, Ungaria şi Bulgaria pot face o alianţă triunghiulară periculoasă, ameninţând România!

mar ian. 6 , 2015
Articolul apărut pe 25 decembrie 2014 (chiar în prima zi de Crăciun) pe site-ul german Deutsche Wirtschafts Nachrichten nu mai constituie chiar o surpriză: Ungaria a decis să se alieze cu Rusia împotriva Statelor Unite. Astfel, alianţa occidentală (Uniunea Europeană – SUA) împotriva Rusiei începe să se clatine. Şi culmea e că Ungaria […]
Ungaria a decis să se alieze cu Rusia împotriva SUA! Rusia, Ungaria şi Bulgaria pot face o alianţă triunghiulară periculoasă, ameninţând România!

Poate vă place și:

libris.ro