Un tezaur ce nu trebuia pierdut

Cand am fost elev am invatat despre tezaurul de la Pietroasele, „Closca cu puii de aur”, ce tocmai ne fusese returnat din URSS prin „bunavointa” conducerii „intelepte” a lui N.S.Hrusciov, liderul sovietic din 1956. Asa am aflat despre tezaurul romanesc aflat la Moscova, trimis de noi nu furat de ei. M-am intrebat daca era absolut necesar ca tezaurul sa fie scos din tara, de fiecare data raspunsul pe care mi l-am dat a fost nu, tezaurul trebuia sa ramana in tara.

Nu cred ca spionii romani si ambasadorul nostru de la Moscova nu stiau despre framantarile din Rusia tarista, despre criza economica provocata de razboiul mondial, mai ales ca primul transport format din 17 vagoane tezaur, nu voi enumera toate categoriile de articole continute, a plecat din Romania in decembrie 1916, cu 2 luni inainte de izbucnirea revoltei sociale ce va duce in martie 1917 la caderea tarului Rusiei si formarea unui guvern provizoriu.

Un tezaur ce nu trebuia pierdut

Revolta sociala, cunoscuta mai tarziu sub numele de Marea Revolutie Socialista din Octombrie, a aparut pe fondul crizei economice in care se afla Rusia in timpul Primului Razboi Mondial precum si a provocarilor agentilor germani. Precizez ca Guvernatorul BNR din acea vreme Ioan G. Bibicescu s-a opus trimiterii tezaurului in Rusia. Daca pentru primul transport accept ideea ca guvernul Romaniei nu era informat despre ce se intampla in Rusia, pentru cel de al doilea transport, chiar numai exista scuze.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


librarie.net

Al doilea transport format din 24 de vagoane pline cu tezaur a plecat din Tara in data de 23 iulie 1917, in plina revolta populara, cand institutiile statului rus erau dizolvate, asta este o greseala de neiertat. Riscul asumat de guvern impreuna cu regele este imputabil, cum sa incredintezi un tezaur de asemenea valoare unor derbedei revoltati, care isi impuscau liderii intr-o frenezie.

Tara noastra are munti cu destule pesteri cu carari necunoscute, cu posibilitati uriase de a depozita de 5 ori mai mult decat ce am trimis noi in Rusia. De ce nu s-a luat nu numai in calcul, dar sa fie pus in practica aceasta posibilitate, putea fi mai putin riscanta decat incredintarea averii Tarii unor aventurieri?

Conform datelor existente, ma refer la tezaurul trimis la rusi, Romania la acea ora era o Tara destul de bogata, atunci de ce nu s-a pregatit de razboi?

Primul razboi mondial a inceput in 1914, Romania a ramas neutra, Carol I ca etnic german ar fi vrut sa intre in razboi de partea Germaniei, dar pentru ca o mare parte dintre politicienii romani, printre car si marele Tache Ionescu s-a opus, am ramas o Tara neutra. Doi ani a avut la dispozitie Romania pentru a instrui armata si a se inarma, nu a facut acest lucru.

Desi doi ani nu am participat la confruntarea sangeroasa de pe front, in 1916 cand am intrat in razboi s-a dovedit ca aveam o armata slab pregatita si prost inarmata. Important este faptul ca incepand cu 22 iulie 1917, adica cu o zi inainte de trimiterea celui de al doilea transport in Rusia, armata romana incepe contraofensiva ce va stabiliza frontul pe linia Marasti-Marasesti- Oituz.

Istoria ne-a jucat feste inca odata. Acest articol este scris cu durerea celui care sufera pentru aceasta Tara, poate am fost subiectiv, dar rezultatele au fost dezastruase pentru noi si asta ma doare.

Ionel Carstea

ardeal-sange-aur

Sursa:

[1] carstea-ionel.blogspot.ro

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
12


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânismContact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

Doua tari diferite, cu doua atitudini diferite: Slovacia si Ungaria

joi ian. 8 , 2015
Pentru slovaci, romanii sunt eliberatorii pamantului patriei lor si pentru a arata asta au ridicat troite, obeliscuri monumente, unele dintre ele chiar grandioase, in peste 50 de localitati din Slovacia in memoria ostasilor romani cazuti in cel de-al doilea razboi mondial. Cimitirele, crucile si monumentele dedicate eroilor romani care s-au jertfit […]
Doua tari diferite, cu doua atitudini diferite: Slovacia si Ungaria, sursa imagine: youtube.com

Poate vă place și:

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Breaking News