Cei de la nasul.tv lauda demersul jurnalistic al lui Victor Roncea, cel care reusit sa aiba acces la documentele de predare-primire ale Tezaurului Romaniei trimis la Moscova. Pe site-ul lui Victor Roncea pot fi gasite documentele publicate integral.
Jurnalistul Victor Roncea a publicat, în premieră, câteva dintre paginile Dosarului procesului verbal de predare-primire a Tezaurului României, trimis la ruşi în perioada 1916-1917. Conform documentelor vremii, Tezaurul era compus din 93,4 tone aur, din care 91 tone în monede istorice şi 2,4 tone în lingouri, pe lângă înscrisuri şi alte obiecte de o mare importanţă naţională.
Demers jurnalistic EXCEPŢIONAL! | File din Dosarul Tezaurului României de la Moscova care, conform BNR, valorează cât Tezaurul. FOTOGRAFII ÎN PREMIERĂ!
Chiar daca numeroase demersuri au fost întreprinse de statul român de-a lungul timpului, Tezaurul românesc de la Moscova nu a fost restituit României. În anii din urmă a fost formata o comisie mixtă din specialişti români şi ruşi care să negocieze o eventuală recuperare a Tezaurului.
Comisia a fost condusă din partea României până în 2012 de istoricul Ioan Scurtu, care a publicat de curând volumul “Tezaurul României de la Moscova”.
“Tezaurul trimis la ruşi în anii 1916-1917 cuprinde 93,4 tone aur, din care 91 tone monede istorice şi 2, 4 tone lingouri. În primul transport, 12-14 decembrie 1916, au fost 17 vagoane, cuprinzând 1738 lăzi, în valoare de 314.580.456, 84 lei, iar între 23-27 iulie 1917, 24 de vagoane cu bunuri de inventar de 7,5 miliarde lei”, sintetizează profesorul Florin Negoiţă pe blogul profesorului Ioan Scurtu.
Documentele publicate integral pe site-ul roncea.ro (AICI), care atestă că Tezaurul românesc a existat şi a ajuns la ruşi, potrivit BNR sunt la fel de valoroase ca tezaurul în sine.
O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii
Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul
Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.
Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.
Dennis Lennox, un cunoscut jurnalist de călătorii din SUA, recomanda ţara noastră şi în special Transilvania ca destinaţia numarul unu pentru turism în anul 2015. Într-un articol publicat pe blogul său, dincolo de România, jurnalistul recomandă şi Hong Kong, dar şi Wiliamsburg, o regiune din Virginia sălbatică, anunta gandul.info Jurnalistul […]