Cele cinci licee româneşti din Transnistria capătă importanţă capitală, în contextul noului Cod al Educaţiei, impus de Chişinău, valabil din actualul an de învăţământ. Admiterea la facultate este condiţionată de absolvirea a 12 clase şi a Bacalaureatului. Doar liceele în grafia latină din stânga Nistrului respectă acest sistem, în comparaţie cu cele de tip sovietic, unde învăţământul preuniversitar se încheie în clasa a XI-a. Ca urmare, se prefigurează deja un fenomen neaşteptat – elevii de la şcolile ruseşti vor să se înscrie la cele româneşti.
De mai bine de o jumătate de an există o situaţie care, până acum, cel puţin, pare fără ieşire. Ajutoarele materiale, precum calculatoare, bănci, rechizite sau cărţi, nu pot ajunge la şcolile româneşti din Transnistria. Vorbim în acest caz despre bunurile, în valoare de 200.000 de lei moldoveneşti, reprezentând donaţia din partea Primăriei din Chişinău.
Limba română e pe cale să cucerească şi Transnistria
La care se adaugă cele trei microbuze destinate transportului elevilor, în această din urmă situaţie referindu-ne la contribuţia României. Am discutat, cu câteva zile în urmă, despre acest subiect cu directorul Liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol, profesorul Ion Iovcev, totodată membru în Colegiul Ministerului Educaţiei din Republica Moldova. Cu regret remarcă interlocutorul meu faptul că autorităţile Republicii Moldova „nu au găsit până în prezent modalitatea de a trece toate aceste bunuri prin aşa-zisa vamă transnistreană”.
O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii
Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul
Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.
Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.
În anul 2014 Moldova a devenit lider mondial după ritmul de creştere a volumului de producere a oţelului care a sporit, potrivit unor date preliminare, cu 95 la sută, relatează NOI.md. Acest fapt îl denotă datele Asociaţiei Worldsteel, cu 65 de ţări – principalii producători de oţel, care la începutul […]