Corina Crețu consideră migrația …

"Corina Creţu: Român…

A înnebunit Lupul? Consiliul Jud…

La Arad nu doar prim…

1897: Românii din Transilvania d…

"Stat-au ungurii pe …

La 24 martie 1921 erau condamnaț…

La fel ca și în spat…

Martirii macedo-români din Balca…

" La biserica Mavrog…

O realitate de necontestat: din…

Declarația de la Al…

Un club de etnologie preocupat d…

Cei de la ETNOSTUD s…

La 23 Martie 1847 un incendiu de…

Una dintre tragediil…

«
»
TwitterFacebookPinterestGoogle+
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Republica Moldova a devenit lider mondial după ritmul de creştere a volumului de producere a oţelului

Print Friendly, PDF & Email

În anul 2014 Moldova a devenit lider mondial după ritmul de creştere a volumului de producere a oţelului care a sporit, potrivit unor date preliminare, cu 95 la sută, relatează NOI.md. Acest fapt îl denotă datele Asociaţiei Worldsteel, cu 65 de ţări – principalii producători de oţel, care la începutul lunii ianuarie a publicat rezultatele preliminare ale activităţii pe anul 2014. Ele vor fi precizate ţinînd cont de rezultatele finale înregistrate în luna decembrie, dar deja acum ele permit să se tragă concluzii privind situaţia în ramura dată.

După cum menţionează Asociaţia Worldsteel, Moldova a ajuns în rîndul liderilor mondiali după ritmul de creştere a volumului de producere a oţelului (cu 95 la sută), însă acest fapt nu înseamnă că ţara a avansat mult. Pur şi simplu în anul 2013 Uzina Metalurgică Moldovenească din Rîbniţa (regiunea transnistreană) şi-a reluat activitatea doar în luna august şi în decembrie 2013 a suspendat-o, iar în anul 2014 UMM a putut să reia procesul de producere deja la finele lunii ianuarie şi a funcţionat pe parcursul întregului an.

Republica Moldova a devenit lider mondial după ritmul de creştere a volumului de producere a oţelului

După cum menţionează experţii din ramură, dacă în anul 2013 topirea oţelului astfel a constituit doar 190 de mii de tone, atunci creşterea pînă la 370 de mii de tone, înregistrată în 2014, oricum nu poate fi considerată un progres real pentru întreprinderea cu capacitatea proiectată de 684 de mii de tone pe an şi Moldova a obţinut tricoul galben de lider de la Worldsteel exclusiv datorită unei baze de comparaţie scăzute.

Acelaşi lucru vizează Ungaria, care s-a clasat pe cel de-al doilea loc, cu o sporire de 34 la sută. În ansamblu, în anul 2014 topirea oţelului pe plan mondial s-a majorat cu 2,7 la sută – pînă la 1,625 de miliarde de tone. O evoluţie pozitivă în fabricarea oţelului au înregistrat 45 de ţări membre ale Worldsteel, cea negativă – 20 de ţări.

De menţionat că în urma acţiunilor militare de pe Donbass, Ucraina a fost exclusă din Top 10 producători mondiali de oţel în ratingul Worldsteel încă în luna august 2014, iar în luna septembrie a devansat şi mai mult, situîndu-se pe treapta a 12-a. Majoritatea întreprinderilor metalurgice ucrainene se află în zona OAT sau în apropiere nemijlocită cu aceasta. Tirurile de artilerie asupra teritoriului uzinelor, aruncarea în aer a căilor ferate nu contribuie la menţinerea şi îmbunătăţirea rezultatelor de producere. De aceea, potrivit rezultatelor anului 2014, Ucraina a ajuns pe locul doi după ritmul de scădere a topirii oţelului – cu 17,5 la sută. O mai mare devansare a înregistrat doar Venezuela – 33,2 la sută. Emiratele Arabe Unite se află pe locul trei în Top 3 lideri după ritmul de scădere a producerii de oţel cu un indice de minus 16,2 la sută.

Republica Moldova a devenit lider mondial după ritmul de creştere a volumului de producere a oţelului

Republica Moldova a devenit lider mondial după ritmul de creştere a volumului de producere a oţelului

Sursa:

[1] noi.md via apn.md

Semnalează o eroare

Dacă ați sesizat o eroare în textul articolului, vă rugăm să selectați pasajul greșit, și să apăsați CTRL+ENTER
pentru a o expedia editorilor noștri.

Doneaza prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO14BTRLRONCRT0356966001
CONT EUR: RO61BTRLEURCRT0356966001

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.

loading...

Comentarii

comentarii

Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta

Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info

Transport GRATUIT la peste 50 lei! -50% la 2.000 de titluri