Republica Moldova a devenit lider mondial după ritmul de creştere a volumului de producere a oţelului

În anul 2014 Moldova a devenit lider mondial după ritmul de creştere a volumului de producere a oţelului care a sporit, potrivit unor date preliminare, cu 95 la sută, relatează NOI.md. Acest fapt îl denotă datele Asociaţiei Worldsteel, cu 65 de ţări – principalii producători de oţel, care la începutul lunii ianuarie a publicat rezultatele preliminare ale activităţii pe anul 2014. Ele vor fi precizate ţinînd cont de rezultatele finale înregistrate în luna decembrie, dar deja acum ele permit să se tragă concluzii privind situaţia în ramura dată.

După cum menţionează Asociaţia Worldsteel, Moldova a ajuns în rîndul liderilor mondiali după ritmul de creştere a volumului de producere a oţelului (cu 95 la sută), însă acest fapt nu înseamnă că ţara a avansat mult. Pur şi simplu în anul 2013 Uzina Metalurgică Moldovenească din Rîbniţa (regiunea transnistreană) şi-a reluat activitatea doar în luna august şi în decembrie 2013 a suspendat-o, iar în anul 2014 UMM a putut să reia procesul de producere deja la finele lunii ianuarie şi a funcţionat pe parcursul întregului an.

Republica Moldova a devenit lider mondial după ritmul de creştere a volumului de producere a oţelului

După cum menţionează experţii din ramură, dacă în anul 2013 topirea oţelului astfel a constituit doar 190 de mii de tone, atunci creşterea pînă la 370 de mii de tone, înregistrată în 2014, oricum nu poate fi considerată un progres real pentru întreprinderea cu capacitatea proiectată de 684 de mii de tone pe an şi Moldova a obţinut tricoul galben de lider de la Worldsteel exclusiv datorită unei baze de comparaţie scăzute.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


libris.ro

Acelaşi lucru vizează Ungaria, care s-a clasat pe cel de-al doilea loc, cu o sporire de 34 la sută. În ansamblu, în anul 2014 topirea oţelului pe plan mondial s-a majorat cu 2,7 la sută – pînă la 1,625 de miliarde de tone. O evoluţie pozitivă în fabricarea oţelului au înregistrat 45 de ţări membre ale Worldsteel, cea negativă – 20 de ţări.

De menţionat că în urma acţiunilor militare de pe Donbass, Ucraina a fost exclusă din Top 10 producători mondiali de oţel în ratingul Worldsteel încă în luna august 2014, iar în luna septembrie a devansat şi mai mult, situîndu-se pe treapta a 12-a. Majoritatea întreprinderilor metalurgice ucrainene se află în zona OAT sau în apropiere nemijlocită cu aceasta. Tirurile de artilerie asupra teritoriului uzinelor, aruncarea în aer a căilor ferate nu contribuie la menţinerea şi îmbunătăţirea rezultatelor de producere. De aceea, potrivit rezultatelor anului 2014, Ucraina a ajuns pe locul doi după ritmul de scădere a topirii oţelului – cu 17,5 la sută. O mai mare devansare a înregistrat doar Venezuela – 33,2 la sută. Emiratele Arabe Unite se află pe locul trei în Top 3 lideri după ritmul de scădere a producerii de oţel cu un indice de minus 16,2 la sută.

Republica Moldova a devenit lider mondial după ritmul de creştere a volumului de producere a oţelului
Republica Moldova a devenit lider mondial după ritmul de creştere a volumului de producere a oţelului

Sursa:

[1] noi.md via apn.md

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

1,5 milioane de oameni au luat parte la marsul de solidaritate de la Paris? Dar traseul este unul simbolic?

mie ian. 14 , 2015
Înainte de a vorbi despre numere si a verifica date statistice, trebuie aruncat un ochi pe itinerariul evenimentului, care se aseamănă extraordinar de mult cu forma si conturul statului israelian. Sa fie doar o simpla coincidenta? Initial au existat doua rute pregatite de catre organizatorii acestui eveniment, cu o suprafață totală […]
1,5 milioane de oameni au luat parte la marsul de solidaritate de la Paris? Dar traseul este unul simbolic?, sursa imagine: contre-info.com

Poate vă place și:

libris.ro