Transnistria a introdus in circulatie monede de plastic

Banca asa zisei Republicici Transnistreane a anunțat că vor emite noi unități monetare care vor fi realizate din materiale compozite, elementele monetare  fiind emise  în primul rând pentru a comemora a douăzecea aniversare a monedei naționale. Monedele din materialul compozit / plastic vor avea o formă geometrică diferită și culoarea în funcție de valoarea nominală.

Cele patru monede, vor avea valoarea nominala incepand de la o rublă pana la zece ruble si urmează să înlocuiască bancnotele cu aceeași valoare nominală. Biroul de presă al Băncii a indicat că noii bani vor combina cele mai bune calități ale  monedelor si bancnotelor cu rezistență ridicată la uzură și o gamă largă de caracteristici de securitate.Biroul de presă a indicat, de asemenea, că monedele ce vor fi utilizarte în Transnistria au fost dezvoltate în Rusia.

Transnistria a introdus in circulatie monede de plastic

Transnistria, monede de plastic, sursa imagine: wek.ru

Informațiile distribuite la diverse agenții de mass-media menționează că acest tip de  material compozit pentru bani nu este produs nicaieri altundeva în lume. Primul președinte adjunct Olga Radulova indicat și a confirmat faptul că unitățile monetare inovative au fost concepute de colegii din Federația Rusă și că Transnistria este prima de care le va folosi.

Măsura este văzută ca o alternativă la producerea de monede metalice scumpe, precum și pentru a satisface cererea publicului pentru denominare de valoare mică. Noile monede iau  loul bancnotelor din plastic care sunt folosite în multe țări ale lumii, dar monedele din materiale compozite vor apărea pentru prima dată în Transnistria care va fi folosita ca o piață de testare.

Transnistria, monede de platic, sursa imagine: europalibera.org

Pentru protecția împotriva falsificării, tehnologia de producție implică utilizarea dunei texturi speciale, elemente de contur, texte micro și reflectare specifică a luminii atunci cand este expusa la lumina ultravioletă și in spectru infraroșu. Monedele din plastic vor fi introduse în circulație de la 22 august 2014 și va avea o circulație paralelă cu banii de hârtie de aceeași valoare nominala.

Transnistria a introdus in circulatie monede de plastic

Sursa:

[1] news.coinupdate.com

 

 

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment
Share
Published by
Glasul.info

Recent Posts

2 Mai 1864 – Momentul când marile puteri l-au acuzat pe Cuza de lovitură de stat!

2 Mai 1864 - Momentul când marile puteri l-au acuzat pe Cuza de lovitură de…

2 zile ago

Un istoric bulgar susține restaurarea Monumentului Eroilor Români de la Smârdan

Presa locală bulgară din Vidin relatează faptul că un istoric local sugerează ca Monumentul Eroilor…

2 zile ago

1 Mai 1359 – Recunoașterea Mitropoliei Țării Românești, cu sediul la Curtea de Argeș, de către Patriarhia din Constantinopol

După o lungă perioadă conflictuală cu regatul Ungariei, care făcea presiuni chiar mai mari decât…

3 zile ago

EXCLUSIV! Silvestru Șoșoacă reclamat AIUREA la CNCD pentru antițigănism?

Viața lui Dumitru-Silvestru Șoșoacă nu este ușoară nici măcar după excluderea sa din propriul partid,…

4 zile ago

29 Aprilie 1459 – Tragerea în țeapă a negustorilor din Brașov, de către domnitorul Vlad Țepeș

La 24 aprilie 1459, peste 40 de negustori din Brașov au fost trași în țeapă…

5 zile ago

28 Aprilie 1502 – Se încheie traducerea în limba germană a letopisețului slavon al domniei lui Ștefan cel Mare – „Die Kronicke des Stephan Voyvoda”

La 28 aprilie 1502 Se încheie traducerea în limba germană a letopisețului slavon al domniei lui…

6 zile ago