Românismul nu va muri niciodată în regiunea Cernăuți, regiune în care locuiesc în prezent aproape 200 de mii de etnici români, este de părere Vasile Bâcu, președintele Societății pentru Cultura Românească ”Mihai Eminescu” din Cernăuți.
”Au fost vremuri și mai grele. Înveleam cărțile românești în ziar, pentru că dacă eram văzut la facultate că le citesc puteam să am neplăceri. Mulți au suferit, au fost trimiși în case de nebuni, dar limba s-a păstrat pentru că nu suntem aici venetici, sau diaspora. Suntem aici autohtoni. Aici ne sunt înmormântați străbunicii. Stră-străbunicii mei au fost în Țara lui Ștefan cel Mare, străbunicii au locuit în Austria, bunicii în România, părinții în Uniunea Sovietică, copiii mei locuiesc în Ucraina, dar noi (românii) nu ne-am dus nicăieri de aici”, declară Vasile Bâcu.
A fi român sau moldovean este o dilemă întâlnită și în regiunea Cernăuți.
”Când decizia Curții Constituționale a spus clar că limba vorbită în Republica Moldova este româna, e clar că și aici majoritatea argumentelor care susțineau moldovenismul au decăzut”.
O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii
Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul
Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.
Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.
Manualul Istoria Secuilor cultivă lipsa de responsabilitate faţă de trecut, cu grave consecinţe pentru formarea viitoare a tinerilor maghiari. O provocare jignitoare antiromânească pe bani publici. Prin gravele lipsuri şi eludarea adevărului istoric, manualul Istoria Secuilor, recent apărut, finanţat de instituţii ale administraţiei publice locale din judeţele Covasna şi Harghita, […]