Celebrul poet grec Homer, care este considerat autorul epopeilor Iliada şi Odiseea, nu ar fi existat în realitate, în sensul că aceste lucrări nu au fost scrise de un singur om, ci de mai multe persoane.
Adam Nicolson, un istoric specializat în creaţiile lui Homer, spune că ambele epopei sunt cu o mie de ani mai vechi decât se credea iniţial, adică ele datează din jurul anului 2.000 î.e.n.
Expertul spune că aceste poeme au fost transmise prin viu grai în decursul generaţiilor, fiind la început recitate, timp de sute de ani.
La scurt timp au apărut grupuri de rapsozi care îi recitau operele, aceşti poeţi fiind cunoscuţi sub numele de homeridae.
Primele opere scrise atribuite lui Homer au fost găsite alături de mumii egiptene din jurul anilor 150-200 î.e.n. Iar cel mai vechi manuscris al Iliadei se află în bibliteca dogilor din Veneţia şi datează din anul 900 e.n.
Nicolson spune că în trecut nu exista o singură variantă a textului Iliada, ci mai multe variante care circulau în diferite regiuni din Mediterana.
El crede că poveştile din această epopee sunt mult mai vechi decât cred istoricii, pentru că ele descriu o societate de luptători agresivi, organizaţi în triburi, nu o cultură greacă unificată şi evoluată, cum au devenit grecii ulterior.
O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii
Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul
Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.
Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.
Este o coincidență stranie, scrie ziarul francez Le Nouvel Observateur.Potrivit presei turce, citate de ziarul francez, Diana Ramazanova, tânăra rusoaică de origine cecenă, care în 6 ianuarie, a atacat o secție de poliție situată într-un cartier istoric al Istanbulului şi a ucis un ofițer de poliție, a stat în același […]