Frescă romană cu Odiseu, cca. 150-100 î.e.n. (Biblioteca Apostolică a Vaticanului)
Celebrul poet grec Homer, care este considerat autorul epopeilor Iliada şi Odiseea, nu ar fi existat în realitate, în sensul că aceste lucrări nu au fost scrise de un singur om, ci de mai multe persoane.
Adam Nicolson, un istoric specializat în creaţiile lui Homer, spune că ambele epopei sunt cu o mie de ani mai vechi decât se credea iniţial, adică ele datează din jurul anului 2.000 î.e.n.
Expertul spune că aceste poeme au fost transmise prin viu grai în decursul generaţiilor, fiind la început recitate, timp de sute de ani.
Astfel, Nicolson crede că Homer nu a fost o persoană, ci o tradiţie, o cultură a transmiterii poemelor.
Mai multe relatări antice vorbesc despre Homer ca fiind un poet grec orb, care a trăit între anii 1.102-850 î.e.n.
La scurt timp au apărut grupuri de rapsozi care îi recitau operele, aceşti poeţi fiind cunoscuţi sub numele de homeridae.
Primele opere scrise atribuite lui Homer au fost găsite alături de mumii egiptene din jurul anilor 150-200 î.e.n. Iar cel mai vechi manuscris al Iliadei se află în bibliteca dogilor din Veneţia şi datează din anul 900 e.n.
Nicolson spune că în trecut nu exista o singură variantă a textului Iliada, ci mai multe variante care circulau în diferite regiuni din Mediterana.
El crede că poveştile din această epopee sunt mult mai vechi decât cred istoricii, pentru că ele descriu o societate de luptători agresivi, organizaţi în triburi, nu o cultură greacă unificată şi evoluată, cum au devenit grecii ulterior.
Surse:
[1] dailymail.co.uk [2] descopera.roÎn a doua jumătate a secolului al XV-lea, Imperiul Otoman, condus de sultanul Baiazid al…
Deși nu sunt finalizate încă lucrările la exterior și interior, parohia Sfântul Mare Mucenic MINA,…
Ziua de 4 iulie 1848, acest moment marchează începutul unei etape esențiale în Revoluția Română…
Unul dintre paradoxurile antiromânismului din Ardealul teorizat de administrația maghiară în perioada dualismului austro-ungar este…
Gestul lui Nicolae Borgovan, din 2 iulie 1888, la Beiuș, este unul dintre acele momente…
"„𝐄𝐭𝐞𝐫𝐧𝐚̆ 𝐫𝐞𝐜𝐮𝐧𝐨𝐬̦𝐭𝐢𝐧𝐭̦𝐚̆ 𝐢𝐥𝐮𝐬𝐭𝐫𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐯𝐨𝐢𝐞𝐯𝐨𝐝, 𝐒̦𝐭𝐞𝐟𝐚𝐧 𝐜𝐞𝐥 𝐌𝐚𝐫𝐞!” Miercuri, 2 iulie 2025, începând cu ora 10:00,…
Leave a Comment