Un calator roman prin secuime

Sâmbătă, 24 Ianuarie 2015. Ora 8,48. Un oraș mohorât îmbătrânit de cei câțiva fulgi de omăt plutind leneș prin aerul lăptos. Ninge sau nu ninge ! Oltul, crescut și tulbure din cauza zăpezilor topite în amonte, se zbate bolborosind printre bolovanii a ceea ce se vrea o tentativă de canalizare până în apropierea podului ce îl traversează dinspre gară către centru.

Călător singuratec într-o lume ruptă, parcă de restul României prin limba străină ce-ți pocnește auzul la tot pasul, prin reclamele, unle dintre ele exclusiv în altă limbă… Până și vrăbiile ciripesc altfel, iar oile ce pasc pasc pe malul Oltului behăie în ungurește…

Un calator roman prin secuime

Nici nu ști la ce să te uiți prima dată; la încălcările legilor și a Constituției, sau la eventualele schimbări ce ar fi putut să apară în peisajul orașului. Pașii mă poartă către statuia lui Mihai Viteazul, apoi către adevărate insule ungurești, chiar în inima orașului.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


librarie.net
Un calator roman prin secuime, foto: Gheorghe Doru Popa
Un calator roman prin secuime, foto: Gheorghe Doru Popa

 

Galerii de artă cu exponate inscripționate în ungurește, afișe în aceași limbă, iar când am descoperit perintre ele și unul în Românește am răsuflat ușurat; nu mă teleportasem către vest, încă mă aflam la 10 km de casă și vre-o 32 de Brașov…

În parcul de lângă ansamblul statuar al lui Mihai Viteazul, sfidător, agitându-se drăcește în bătaia vântului, o zdramță lucioasă, bleo-galben, cu niște însemne heraldice, despre care auzisem, tot pe facebook că ar fi trebuit dată jos de către șovinul primar al orașului Sf. Gheorghe.

Dar spânzură mai departe în vârful unui catarg, ilegal, provocator, dar mai ales separatist. Ceva mai jos alte două, cică arborate legal fiindcă ar sta între cel al României și al U.E. Numai că nu știu ce stat reprezintă această zdreamță de-și permit unii să-l afișeze !!!??? Mai bine își atârnau chiloții, izmenele, sutienele, alături de intențiile extremiste uneori duse la extrem…

Aveam în spate o săptămână de nesomn… Discipolii lui tokes, kelemen hunor și ai altora de aceași teapă, stau pe scara unde locuiesc. Amenință cu moartea, izbesc tot ceea ce le cade în mâini, bubuie cu pumnii și picioarele în ușile apartamentelor unde locuiesc români, urlă, zbiară, își bat nevestele, fac crize de isterie, etc.

Venisem să mă alătur inițiativei lui Cosmin de a purta tricolorul Românesc, cel de 150 m, prin oraș. Chiar m-am întâlnit cu acest copil minunat, poate unul dintre cei mai credincioși fii ai României, așa cum ar trebui să fie cei din generația lui, însă până la ora când trebuia să ne întâlnim mi s-a făcut rău…

N-am așteptat să cad din nou pe mâna măcelarilor de la spitalul județean din Sf. Ggheorghe, ci m-am grăbit către gară…

Un calator roman prin secuime,  Gheorghe Doru Popa

Un calator roman prin secuime, foto: Gheorghe Doru Popa
Un calator roman prin secuime, foto: Gheorghe Doru Popa

 

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Next Post

Valer Marian: "Cu ce Greblă a venit Ponta la Curtea Constituţională?"

mar ian. 27 , 2015
Senatorul independent Valer Marian a „recidivat” azi cu o noua scrisoare deschisa despre puzzle-ul relational dezvoltat de catre judecatorul constitutional Toni Grebla si despre implicare sa in afaceri controversate. „Preşedintele Traian Băsescu a intrat în Istoria României şi pentru faptul că a coborît cel mai jos ştacheta Curţii Constituţionale, numindu-l […]
Valer Marian: "Cu ce Greblă a venit Ponta la Curtea Constituţională?"

Poate vă place și:

libris.ro