Cu ce se confrunta comunitatea românească din Serbia

Comunitatea românească din Serbia trăieşte în două regiuni, în Voivodina şi în Serbia de nord-est, în zona cunoscută generic ca Valea Timocului.

În Voivodina etnicii români locuiesc în special în districtul Banatul de Sud, în comunele Alibunar, Vârşeţ, Biserica Albă, Panciova, Plandiste, Cuvin, Covăciţa. În Valea Timocului, elementul românesc este prezent în districtele Branicevo (comunele Veliko Gradişte, Golubac, Zabari, Zagubica, Kucevo, Malo Crnoce, Petrovac na mlavi, Pojarevac), Pomoravlje (comunele Despotovac, Jagodina, Svilajnac, Ciuprija), Born (comunele Bor, Kladovo, Majdanpek, Negotin) şi Zajecear (comunele Boljevac, Zajecear).

Cele mai vechi organizaţii cu caracter românesc, după momentul înfiinţării, sunt: Societatea de Limba Română – SLR (anul 1962) şi Comunitatea Românilor din Serbia (CRS, fostă CRI), în 1990, pentru Voivodina, respectiv Mişcarea Democrată a Românilor din Serbia – MDRS (1991) şi Forumul pentru Cultura „Vlahilor” (1992).

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


librarie.net

Cu ce se confrunta comunitatea românească din Serbia

Comunitatea Românilor din Serbia a fost prima organizaţie cu caracter socio-cultural a românilor din Voivodina şi din Serbia, având, iniţial, şi filiale în Timoc. În Serbia de nord-est procesul de afirmare a identităţii românilor/„vlahilor” este susţinut de Mişcarea Democrată a Românilor din Serbia, Asociaţia culturală „Ariadnae Filum”,

Asociaţia culturală „Curcubeul”, Federaţia Rumânilor din Sârbie – FRS (înfiinţată în 2005), Asociaţia Românilor Ortodocşi de la Malainiţa. În regiune se manifestă viziuni diferite asupra identităţii asumate – român, „vlah-rumân” – care sau accentuat după crearea Consiliului Naţional „Vlah” (CNV), în anul 2006.

Principalele probleme cu care se confruntă comunitatea românească din Serbia:

  •  Separarea artificială dintre români şi vlahi şi neacordarea drepturilor specifice minorităţilor naţionale pentru românii din Valea Timocului
  •  Statutul Bisericii Ortodoxe Române (nerecunoscută prin Legea cultelor din Serbia);
  •  Libertatea religioasă în Valea Timocului;
  •  Lipsa cadrului legal care să permită retrocedarea bunurilor care au aparţinut comunităţii româneşti;
  •  Situaţia dificilă a învăţământului în limba română;
  •  Disputa între asociaţiile româneşti;
  • Discrepanţa dintre cadrul legal în domeniu şi aplicarea sa efectivă de către autorităţi. 

Comisia pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării a efectuat o vizită de lucru în Serbia de Sud-Est, Valea Timocului, în vederea stabilirii unui dialog cu reprezentanţii comunităţii româneşti din această zonă. Agenda vizitei a cuprins întrevederi cu membrii comunităţii româneşti din oraşul Bor, precum şi întâlniri de lucru la Consulatul General al României la Zajecar, Protopopiatul Ortodox Român al „Daciei Ripensis” din Negotin, Biserica Ortodoxă Română cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din localitatea Malainiţa şi Primăria oraşului Negotin.

Ministerul Afacerilor Externe consideră că românii de peste hotare sunt parte integrantă a poporului şi spiritualităţii române. În perioada următoare, relaţia cu statul înrudit trebuie să treacă la o etapă superioară, prin întărirea comunicării şi a parteneriatelor atât cu comunităţile românilor/vlahilor/aromânilor din ţările vecine şi Balcani, cât şi cu românii din emigraţie şi originarii din România.

Strategia are la bază principiul identificării unor soluţii specifice la problemele particulare existente în fiecare comunitate românească din afara graniţelor. Principiile fundamentale care au stat la baza creări prezentei strategii sunt: principiul suveranităţii naţionale, principiul bunei vecinătăţi, principiul pacta sunt servanda, principiul respectării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului şi nediscriminării şi principiul reciprocităţii.

Strategia prevede, totodată, şi o metodologie de aplicare care presupune vizite în teren, colectarea directă şi indirectă de date, rapoarte financiare şi narative, precm şi analize preliminare şi finale de impact. Metodele de monitorizare vor fi adaptate conform necesităţilor şi eventualelor schimbări ale realităţilor din teren.

Strigat disperat de ajutor al romanilor din Serbia pentru dreptul la autodeterminare
Strigat disperat de ajutor al romanilor din Serbia pentru dreptul la autodeterminare

Sursa:

[1] cdep.ro

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Next Post

Banc "secuiesc" inspirat din realitate

joi ian. 29 , 2015
Pe timpul raposatului toata lumea facea armata, inclusiv minoritatile, stagiul militar fiind pe atunci obligatoriu pentru toata lumea. O discutie intre doi indivizi, unul de origine maghiara iar celalalt de origine secui, iar acest lucru se intampla in jurul orelor 8,30 dimineata; cel de origine secui era militar in termen iar […]
Banc "secuiesc" inspirat din realitate

Poate vă place și:

libris.ro