libris.ro

Kosovizarea Vaii Timocului

Kosovizarea Vaii Timocului

„Kosovizarea Vaii Timocului” – acesta este titlul unui articol dintr-o publicatie online din Serbia, respectiv vesnik.net  Redam traducerea aproximativa a  unui fragment din continutul acestui articol:

„Un guvern care nu este dispus să lupte pentru integritatea și suveranitatea Serbiei în Kosovo și în Metohija teritorială, precum și faptul că aplicarea așa numitului  acord de la Bruxelles și cu referire la extrădarea cetățenilor săi  acuzati de genocid impotriva separatististilor albanezi,  reprezinta o sursă permanentă și sigură de destabilizare pentru guvernarea statului în diverse zone ale Republicii Serbia.

Kosovizarea Vaii Timocului

Mai precis, mentinerea guvernului de tip colonial, corupt și incompetent, a grupurilor de interese, motiv pentru care fiecare stat este complet subordonat realizării intereselor personale și de grup, combinate cu presiuni externe pe drumul spre un stat euro-atlantic și reamenajarea etnică și înrobirea Balcanilor, numita eufemistic „extinderea Uniunii Europene „.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


Se doreste supraviețuirea statalității Serbiei în limitele teritoriale ale anului 1878. Procesele accelerat de violente și orchestrate din exterior de  romanizare a Vaii(Marginii) Timocului, care, în ultimii ani, în special din 2013, are loc departe de ochii publicului sârb, arată că teza potrivit căreia daca Republica Serbia,  se va retrage din lupta pentru păstrarea statalității în Kosovo și Metohija, se va destrama in continuare teritorial, pe baza estimărilor complet realiste și nu pe un fel de ficțiune sau teorii ale conspirației.

Oficialii români si-au dat seama repede, că ei in calitate de credincioși „euro-bărbați”, în tranzitul geopolitic semnificativ de la Marea Neagră și din regiunea Dunării, slabirea Serbiei le va permite realizarea aspirațiilor naționale și tertoritoriale in zonă Vaii Timocului.

În același timp, inmultirea numarului romanilor este cartea naționalista si singura carte în mâinile politicienilor români, începând de la președintele Traian Basescu, care le-o poate oferi alegătorilor lor privati  si furati de drepturile lor civice.

Prin urmare, statul unitar național și guvernul incompetent, reprezentat de fostul președinte B. Tadic, a fost determinat  de reprezentanții români să semneze protocolul interguvernamental privind minoritățile naționale, iar la rândul său, ASA dintre Serbia și UE au păstrat mult timp sprijinul Camerei Superioare a Parlamentului român.

(1) O parte esențială a prezentului protocol cu privire la acordul cu Serbia, a fost dezvaluita într-o declarație în luna martie a acestui an, cand ambasadorul României în Serbia, Daniel Banu, care a afirmat ca în conformitate cu dreptul la libertatea de identitate culturală nu împiedică populația vlaha din Serbia de Răsărit  sa se poata identifica ca români.

(2)Pentru a șantaja  intr-un mod artifucial cu problema română din Serbia de Răsărit nu este o provocare sporadica, ciun plan strategic în politica București față de vecinii din vest, iar asta a fost arătata de situația din august cand  T. Băsescu  a afirmat ca „în timpul negocierilor dintre UE și Serbia va fi considerat un acord (protocolul) Comisiei mixte de la 1 martie (2012) de la Bruxelles, care prevede ceea ce trebuie să facă pentru Serbia minoritatea română din regiunea Timocului”.

În același timp, candidatul român pentru a deveni Secretarul General al NATO, va fi stabilit în rolul de tutore al Sebiei de catre conducătorii din Europa de Vest, ținându-le în stilul lor specific o „lecție” de democrație și a drepturilor minorităților.După Basescu Serbia „nu ar trebui să facă prea multi pași pentru a deveni un stat democratic”, daca „nu recunoaste minoritățile naționale”.

 Nota noastra: In linii mari, sarbii acuza Romania ca practica un santaj prin conditionarea aderarii Serbiei la structurile euro-atlantice, in special la aderarea acestui stat la Uniunea Europeana, de rezolvarea problemei minoritatii romanilor din Serbia.

De ani buni Serbia joaca un joc murdar prin care incearca pe orice cale sa-i impiedice pe vlahi sa se declare romani la recensamant sau cu alte diferite ocazii cand li se cere acestora sa-si declare etnia din care fac parte.

Pentru a pune Romania intr-o lumina proasta, sarbii contesta masurile diferite pentru situatii similare, considerand situatii minoritatii maghiare din Romania identica cu cea a vlahilor/romanilor din Serbia. Aici ipocrizia nici ca nu poate fi mai mare: in timp ce maghiarii au ajuns in Transilvania prin invazie si colonizare, romanii din Serbia sunt autohtoni pe acele meleaguri iar drepturile pe care le au maghiarii in Romania, romanii din Serbia nici macar n-ar indrazni sa viseze la ele.

Inca una din nemultumirile sarbilor este ceea ce numesc ei „inmultirea artificiala” a numarului de romani prin intentia de a acorda cetatenie si burse de studiu catre toate minoritatile care au dialecte inrudite sau aproape identice cu limba romana: vlahi, cutovlahi, aromani, macedo-romani, istro-romani, volohi, blahi,mauro vlahi, latini dunareni, farseoti, basarabeni, bucovineni, maramureseni, etc

Totusi, indiferent de temerile sarbilor este putin cam dur titlul acestui articol intitulat „Kosovizarea Vaii Timocului” sau asa cum ii mai spun sarbii, Marginea (Timocului). Articolul sarbilor este publicat pe data de 08/11/2013. 

Kosovizarea Vaii Timocului, sursa imagine: vesnik.net
Kosovizarea Vaii Timocului, sursa imagine: vesnik.net

Sursa:

[1] vesnik.net

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info