Liderul UDMR Sfântu Gheorghe, primarul Antal Árpád, a declarat, joi, că ar fi participat la festivităţile dedicate Micii Uniri, dacă prefectul judeţului Covasna ar fi avut o altă atitudine şi nu l-ar fi somat să îndepărteze panoul „SIC – Terra Siculorum”.
„Vă spun sincer că am vrut să particip, m-aş fi dus dacă nu eram somat să îndepărtez panoul. Nu am nimic cu 24 ianuarie, e o zi care trebuie sărbătorită şi dacă nu făcea apel prefectul să ducem panoul SIC, mergeam. E normal ca 24 ianuarie să fie zi de sărbătoare naţională pentru România, pentru că dacă nu ar fi fost Mica Unire, nu ar fi urmat nici Marea Unire. Şi vă mai spun că 24 ianuarie e o zi în care şi noi, maghiarii, am putea sărbători. Dar prefectul a ratat momentul prin acea adresă pe care ne-a trimis-o. (…)
Antal Árpád: „Aş fi participat la aniversarea Micii Uniri dacă prefectul ar fi avut o altă atitudine”
S-a făcut scandal, prefectul a folosit un limbaj de neacceptat într-o corespondenţă oficială între două instituţii. Repet, am vrut să fiu acolo, dar având în vedere circul pe care l-a făcut prefectul, nu m-am dus. (…) La 1 Decembrie nu o să merg, ştiţi foarte bine că am mai spus acest lucru, până când nouă, maghiarilor, nu ni se va da ceea ce ni s-a promis la Alba Iulia. Cu 24 ianuarie nu am nimic, cred că era un lucru bun şi pentru români şi pentru maghiari să sărbătorim împreună”, a spus primarul Antal Árpád în plenul şedinţei Consiliului Local.
El a mai spus că nu înţelege de ce pe unii îi deranjează panoul „SIC” şi a ţinut să menţioneze că „ţinutul secuiesc” exista la vremea înfăptuirii Micii Uniri.
O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii
Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul
Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.
Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.
Adrian Severin, cam fariseu, avertizează: România e în pericol maxim! La puţină vreme după ce Klaus Iohannis a ieșit președinte la scrutinul electoral din 16 noiembrie 2014, analistul politic, specialist în politica internă și externă, fost europarlamentar, face un avertisment dur. Conform lui Adrian Severin, România se află în pericol […]