JAF RUSESC…Cum au lăsat ruşii „Transilvania” României, luându-i „Basarabia” pe care au redenumit-o „Ucraina”, şi cum le-au permis ruşii moldovenilor să se declare independenţi, reocupându-le din nou ţara…

Şi au lăsat ruşii „Transilvania” României, luându-i „Basarabia” şi redenumind-o „Ucraina”, şi le-au permis ruşii moldovenilor să se declare independenţi, reocupându-le a câta oară ţara…

După încheierea celui de-al doilea război mondial, URSS şi-a însuşit cea mai mare parte a flotei militare şi comerciale a României, dar şi una din cele două nave de pasageri româneşti,„Basarabia”

În 1938, la comanda statului român, compania daneză „Burmeister & Wein” a construit şi a lansat la apă două motonave de croazieră surori, „Transilvania” şi „Basarabia”.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


librarie.net

Până la intrarea României în război ambele au operat curse regulate în Marea Neagră, Marea Egee şi estul Mediteranei.

JAF RUSESC…Cum au lăsat ruşii „Transilvania” României, luându-i „Basarabia” pe care au redenumit-o „Ucraina”, şi cum le-au permis ruşii moldovenilor să se declare independenţi, reocupându-le din nou ţara…

 Opţiunea ruşilor pentru nava „Basarabia”,la momentul preluării flotei româneşti în contul despăgubilor de război, şi decizia de a lăsa „Transilvania” României, este mai mult decât simbolică!

Asta în perioada imediat următoare războiului!

Astăzi, pe timp de pace, ruşii (deja ne-sovietici) operează cu un simbolism similar, în cazul Republicii Moldova (demult ne-parte a României).

Venirile, plecările, revenirile porucicului rus Rogozin (şi a multor altora până la el), de rând cu declaraţiile oficiale şi cele neoficiale ale demnitarilor ruşi, de rând cu toate acţiunile şi inacţiunile statului rus în privinţa regiunii separatiste din estul Moldovei, exprimă atitudinea constantă, de 21 de ani, a Rusiei faţă de Moldova.

Pe de o parte i-a acordat Moldovei independenţă, recunoscându-i şi reconfirmându-i în toate forumurile internaţionale hotarele şi integritatea teritorială, iar pe de altă parte a creat pe malul stâng al Nistrului o entitate asupra căreia îşi exercită controlul deplin, în detrimentul autorităţii legale a Chişinăului.

Şi, la fel de sugestiv ca în cazul redenumirii navei „Basarabia” în „Ucraina”, ruşii de azi (aceiaşi de ieri), ignoră ostentativ constituentul fundamental (măcar din perspectiva etnicităţii) al denumirii pe care au dat-o chiar ei construcţiei pseudo-statale nistrene, constituent care aidoma unui fir roşu se păstrează (încă) în toate trei formele lingvistice oficiale ale entităţii din Tiraspol: moldovenesc, moldovenească.

În nicio declaraţie privind aşa-zisa „Transnistrie”, cel puţin în ultimii ani, statul rus sau oficialii săi mai mult sau mai puţin autorizaţi să se pronunţe, la fel şi jurnaliştii ruşi, nu folosesc denumirea „oficială” a regiunii separatiste, „Republica Moldovenească Nistreană”, optând pentru„Pridnestrovie”, cu derivatele de rigoare „pridnestrovţî” şi „pridnestrovschii narod”.

Nava Transilvania - JAF RUSESC…Cum au lăsat ruşii „Transilvania” României, luându-i „Basarabia” pe care au redenumit-o „Ucraina”, şi cum le-au permis ruşii moldovenilor să se declare independenţi, reocupându-le din nou ţara…, imagine: cersipamantromanesc.wordpress.com
Nava Transilvania – JAF RUSESC…Cum au lăsat ruşii „Transilvania” României, luându-i „Basarabia” pe care au redenumit-o „Ucraina”, şi cum le-au permis ruşii moldovenilor să se declare independenţi, reocupându-le din nou ţara…, imagine: cersipamantromanesc.wordpress.com

Lucru minor în aparenţă, dar care relevă o veche şi constantă politică a Kremlinului faţă de români (şi faţă de alte naţiuni învecinate, însă în cazul românilor fiind deja un dat, „naţiunea” şi „limba” moldovenească începând la fel, prin ignorarea componentei româneşti).

Or, cum ar suna, sau câtă raţiune ar avea consultările moldo-moldoveneşti, între Republica Moldova şi „Republica Moldovenească Nistreană”?! Mai ales purtate în limba rusă!

(În cazul limbii utilizate în cadrul întrevederilor autorităţilor moldoveneşti cu ilegalii tiraspoleni, îmi exprim din nou, pe lângă indignarea firească, şi o simpla nedumerire: ambele entităţi având fiecare declarate limbi oficiale, dintre care doar una – româna/„moldoveneasca” – este oficială pe ambele maluri ale Nistrului, de ce trimişii chişinăueni nu insistă să dialogheze cu separatiştii anume în această limbă?!

Sau sunt şi ei implicaţi în procesul de pridnestrovizare a „republicii” moldoveneşti de la răsărit de Nistru, iniţiat şi menţinut de ruşi?!)

– Le dăm voie să se declare independenţi, ar fi zis Moscova în 1991, având însă pregătită strategia de menţinere a Moldovei sub control rusesc veşnic. Strategie care a rămas neschimbată deja de 21 de ani.

La fel cum neschimbată a rămas şi rezolvarea „conflictului” nistrean. La fel cum neschimbată continuă să fie şi umilinţa conducătorilor moldoveni.

Şi la fel de constant ni se repetă – „frăţeşte” de către guvernele ruse, „părinteşte” de către tot soilul de analişti rezidenţi pe la televiziunile chişinăuiene de prăsilă rusească – „să avem abordări pragmatice”, „să evităm divergenţele”, „să nu escaladăm situaţia”, „să recunoaştem că stânga Nistrului nu mai e a Moldovei”, să nu avem demnitate

Ca o ironie a sorţii, după ce nava românească de croazieră „Basarabia” (numită sugestiv „Ucraina” de sovietici) a fost dezmembrată şi dată la fier vechi pakistanezilor (!), în ce-a mai rămas moldovenesc din Basarabia „tradiţională” a luat avânt Mişcarea de Eliberare Naţională, de eliberare a moldovenilor de sub autoritatea ruşilor, de revenire la firescul de până la ocupaţia sovietică.

Oare la fel trebuie ruşii să renunţe de bună voie la estul Republicii Moldova, ca să arătăm şi noi măcar puţină demnitate?!

P.S.
Celor cărora istoria moldovenilor ocupaţi de sovietici le este  străină, fiind mai familiarizaţi cu „marile realizări” sovietice ruseşti, le recomand să revadă un film antologic al sovietismului – „Mâna cu briliante(„Briliantovaia ruka”).

Pentru scenele în care apare nava, numită cu mândrie sovietică „Mihail Svetlov”, au fost filmate 4 nave distincte: „Rosia”, „Pobeda”, „Ucraina” şi „Gruzia”, niciuna din acestea nefiind sovietică la origini („Rosia” – „Patria”- Germania; „Pobeda”– „Magdalena/Iberia”-Germania; „Ucraina” – „Basarabia”, România; „Gruzia” – „Sobieski”, Polonia)…

Max Ciudin

Nava „Basarabia”, cadru din filmul „Briliantovaia ruka”/„Mâna cu briliante” de Leonid Gaidai, URSS, 1968, imagine: cersipamantromanesc.wordpress.com
Nava „Basarabia”, cadru din filmul „Briliantovaia ruka”/„Mâna cu briliante” de Leonid Gaidai, URSS, 1968, imagine: cersipamantromanesc.wordpress.com

Surse:

[1] cersipamantromanesc.wordpress.com

[2] natiadinurma.wordpress.com

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Next Post

CARTEA LUI THEODOR CAPIDAN -”MACEDOROMANII”, IN FORMAT ELECTRONIC

mie feb. 4 , 2015
A aparut cartea  lui Theodor Capidan –  “MacedoRomânii”  în format electronic. Fişierele pdf se pot deschide cu aplicaţia Adobe Acrobat Reader (Windows, Unix, Macintosh). Pentru accesare, click pe linkul de jos: Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo. http://www.vistieria.ro/carti/istoria_romanilor/macedo-romanii.pdf Theodor Capidan – “MacedoRomânii” […]
CARTEA LUI THEODOR CAPIDAN -”MACEDOROMANII”, IN FORMAT ELECTRONIC, imagine: cersipamantromanesc.wordpress.com

Poate vă place și:

libris.ro