Luni, 16 februarie 2015, de la ora 19.30 Teatrul Românesc din Ungaria, prezintă piesa de teatru „Prah”, de György Spiró, pe scena Teatrului „Bethlen” din Budapesta.
“Valoarea deosebită a dramaturgiei lui Spiró György constă, mai ales, în construcţia unor personaje complexe, dramatice, puternic conturate, dar şi în umorul derizoriu, specific vremurilor noastre.” (Gelu Colceag)
În vara anului 2014, piesa de teatru „Prah”, în regia lui Florin Ionescu s-a bucurat de succes atât la Gyula, cât şi la Seghedin, cu ocazia spectacolelor organizate de Institutul Cultural Român Budapesta.
Teatrul Românesc din Ungaria (TRU) este singura trupă de actori profesionişti de limbă română din Ungaria, înfiinţată în anul 2004 de actorii Ildikó Frank şi Florin Ionescu.
Institutul Cultural Român Budapesta sprijină prezenţa Teatrului Românesc din Ungaria pe scena Teatrului „Bethlen”
Spectacolul va fi prezentat în limba română cu supratitrare în limba maghiară.
Biletele pot fi achiziţionate pe internet la adresa www.bethlenszinhaz.hu/jegyrendeles, sau de la casieria „Bethlen Téri Színház” (Piaţa Bethlen Gábor, nr. 3, 1071 Budapesta).
O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.
Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii
Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul
Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.
Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.
Cu ani buni în urmă, la o emisiune pe DDTV a lui Mircea Micu, venise vorba despre Ana Pauker, ce mare caiafă a mai fost și dumneaei! Emisiunea lui Mircea Micu era interactivă și deschisă telespectatorilor care puteau interveni destul de ușor în direct, spunându-și păsul sau punând întrebări. În […]