Taina inmormantarii lui Stefan cel Mare

Inmormantat pe 13 bare de fier, cu craniul pe caramizi, fara sicriu, intr-o mantie, intocmai calugarilor isihasti- mostenire geto dacica?

“Taina inmormantarii lui Stefan cel Mare”, de Silviu Dragomir (“Istorii neelucidate“)

Taina inmormantarii voievodului Stefan cel Mare

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


librarie.net

Deschiderea mormintelor voievodale de la Manastirea Putna a ridicat de-a lungul timpului o serie de intrebari-capcana asupra carora istoricii nu s-au pronuntat sau, mai curand, au evitat sa se pronunte.

Taina inmormantarii lui Stefan cel Mare

[tp_product id=”204061060″ feed=”158″]
Asta fiindca sub privirile inmarmurite ale asistentei coplesite de emotia momentului, cripta marelui voievod – parintele Moldovei – a revelat osemintele acestuia depuse … fara sicriu, pe treisprezece bare transversale, din fier, iar craniul asezat pe un capatai din caramizi, special intocmit pentru o astfel de sprijinire.

Infasurarea cadavrului intr-o mantie, fie ea “confectionata dintr-o stofa grea si bogata”, ne conduce – fara sa vrem – la gandul ca s-au pastrat intocmai unele ritualuri din inmormantarea calugarilor isihasti. Dar, marea problema nu e, in fond, aceea a inmormantarii propriu-zise, indiferent de modul in care s-a oficiat aceasta, ci mai ales, aceea a posibilitatii pastrarii desavarsite a secretului ermetic care s-a mentinut sute de ani fara a transpare in nici un fel asupra cauzelor si nici asupra unor modalitati de realizare a unui asemenea act savarsit – desigur arbitrar – aupra acestei personalitati voluntare si de o mare notorietate.

Iar ascunderea felului in care s-a facut oficial inmormantarea, fara consemnarea ei in amanunt de catre cronicari, ci cu numai unele foarte slabe si doar banuite ecouri sesizate in folclor, ne conduce cu gandul la o taina care astazi – peste timp – se mentine la fel de nepatrunsa.

Taina inmormantarii lui Stefan cel Mare
Taina inmormantarii lui Stefan cel Mare

Sursa:

[1] “Taina inmormantarii lui Stefan cel Mare”, de Silviu Dragomir (“Istorii neelucidate“)

 

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
12


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânismContact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

Mircea Eliade, mai actual ca oricând!

Dum feb. 8 , 2015
Pilotii orbi – Mircea Eliade, articol publicat de Mircea Eliade, in ziarul Vremea, 1937. Imoralitatea clasei conducatoare romanesti, care detine “puterea” politica, de la 1918 incoace, nu este cea mai grava crima a ei. Ca s-a furat ca in codru, ca s-a distrus burghezia  nationala, in folosul elementelor alogene, ca […]
Mircea Eliade despre moda apărută printre tinerii intelectuali de la noi de a nu mai fi români, a regreta că sunt români şi de a pune la indoială existenţa unui specific naţional

Poate vă place și:

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Breaking News