Inmormantat pe 13 bare de fier, cu craniul pe caramizi, fara sicriu, intr-o mantie, intocmai calugarilor isihasti- mostenire geto dacica?
“Taina inmormantarii lui Stefan cel Mare”, de Silviu Dragomir (“Istorii neelucidate“)
Taina inmormantarii voievodului Stefan cel Mare
Deschiderea mormintelor voievodale de la Manastirea Putna a ridicat de-a lungul timpului o serie de intrebari-capcana asupra carora istoricii nu s-au pronuntat sau, mai curand, au evitat sa se pronunte.
Taina inmormantarii lui Stefan cel Mare
Infasurarea cadavrului intr-o mantie, fie ea “confectionata dintr-o stofa grea si bogata”, ne conduce – fara sa vrem – la gandul ca s-au pastrat intocmai unele ritualuri din inmormantarea calugarilor isihasti. Dar, marea problema nu e, in fond, aceea a inmormantarii propriu-zise, indiferent de modul in care s-a oficiat aceasta, ci mai ales, aceea a posibilitatii pastrarii desavarsite a secretului ermetic care s-a mentinut sute de ani fara a transpare in nici un fel asupra cauzelor si nici asupra unor modalitati de realizare a unui asemenea act savarsit – desigur arbitrar – aupra acestei personalitati voluntare si de o mare notorietate.
Iar ascunderea felului in care s-a facut oficial inmormantarea, fara consemnarea ei in amanunt de catre cronicari, ci cu numai unele foarte slabe si doar banuite ecouri sesizate in folclor, ne conduce cu gandul la o taina care astazi – peste timp – se mentine la fel de nepatrunsa.

Sursa:
[1] “Taina inmormantarii lui Stefan cel Mare”, de Silviu Dragomir (“Istorii neelucidate“)
- 2 Iulie – T𝐫𝐞𝐜𝐞𝐫𝐞𝐚 𝐝𝐢𝐧 𝐢𝐬𝐭𝐨𝐫𝐢𝐞 𝐢̂𝐧 𝐯𝐞𝐬̦𝐧𝐢𝐜𝐢𝐞 𝐚 𝐢𝐥𝐮𝐬𝐭𝐫𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐯𝐨𝐢𝐞𝐯𝐨d Ștefan cel Mare, manifestare organizată de Muzeul Judeţean “Ştefan cel Mare” din Vaslui - 2 iulie 2025
- A.D. Xenopol Remembered: Historian of Romania, Philosopher of Europe - 1 iulie 2025
- 27 Iunie 1944 – Trei români au fost legați de stâlpi și împușcați de către armata horthystă la Sighet, jud Maramureș - 29 iunie 2025