RSS

De ce-o fi oare cel mai apreciat…

Aceasta este harta a…

Sute de români au protestat la B…

Peste 500 de persoan…

Ghid de manipulare: în ce hal de…

Până unde a putut aj…

Alexandru Cumpănașu despre Alian…

Dacă n-au reușit rup…

Cine sunt progresiștii de la Zia…

Râul Bahlui din Iași…

Guvernul României a donat Republ…

Bradul înalt de apro…

Alina Mungiu-Pippidi: "Cine treb…

Proiectul "România e…

"Anticorupția", o mare afacere p…

Mălin Bot continuă r…

Un bust al lui Avram Iancu, dezv…

Miercuri, 5 decembri…

Iohannis desființat de un jurnal…

Jurnalistul Cornel N…

«
»
TwitterFacebookPinterestGoogle+
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Taina inmormantarii lui Stefan cel Mare

Print Friendly, PDF & Email

Inmormantat pe 13 bare de fier, cu craniul pe caramizi, fara sicriu, intr-o mantie, intocmai calugarilor isihasti- mostenire geto dacica?

“Taina inmormantarii lui Stefan cel Mare”, de Silviu Dragomir (“Istorii neelucidate“)

Taina inmormantarii voievodului Stefan cel Mare

Deschiderea mormintelor voievodale de la Manastirea Putna a ridicat de-a lungul timpului o serie de intrebari-capcana asupra carora istoricii nu s-au pronuntat sau, mai curand, au evitat sa se pronunte.

Taina inmormantarii lui Stefan cel Mare

[tp_product id=”204061060″ feed=”158″]
Asta fiindca sub privirile inmarmurite ale asistentei coplesite de emotia momentului, cripta marelui voievod – parintele Moldovei – a revelat osemintele acestuia depuse … fara sicriu, pe treisprezece bare transversale, din fier, iar craniul asezat pe un capatai din caramizi, special intocmit pentru o astfel de sprijinire.

Infasurarea cadavrului intr-o mantie, fie ea “confectionata dintr-o stofa grea si bogata”, ne conduce – fara sa vrem – la gandul ca s-au pastrat intocmai unele ritualuri din inmormantarea calugarilor isihasti. Dar, marea problema nu e, in fond, aceea a inmormantarii propriu-zise, indiferent de modul in care s-a oficiat aceasta, ci mai ales, aceea a posibilitatii pastrarii desavarsite a secretului ermetic care s-a mentinut sute de ani fara a transpare in nici un fel asupra cauzelor si nici asupra unor modalitati de realizare a unui asemenea act savarsit – desigur arbitrar – aupra acestei personalitati voluntare si de o mare notorietate.

Iar ascunderea felului in care s-a facut oficial inmormantarea, fara consemnarea ei in amanunt de catre cronicari, ci cu numai unele foarte slabe si doar banuite ecouri sesizate in folclor, ne conduce cu gandul la o taina care astazi – peste timp – se mentine la fel de nepatrunsa.

Taina inmormantarii lui Stefan cel Mare

Taina inmormantarii lui Stefan cel Mare

Sursa:

[1] “Taina inmormantarii lui Stefan cel Mare”, de Silviu Dragomir (“Istorii neelucidate“)

 

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.

loading...

Comentarii

comentarii

Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta

Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info
Inline
Inline