Pe 12 februarie 1878 trupele române au pătruns în Vidin. Cucerirea Vidinului a încheiat participarea victorioasă a armatei române la Războiul de Independență.
După victoria de la Plevna, armata română s-a deplasat în regiunea Vidinului, pentru zdrobirea forțelor otomane din nord-vestul Bulgariei, în condiții foarte grele, pe drumuri troienite și sub atacul continuu al cavaleriei otomane. Garnizoana otomană era pregătită pentru o rezistenţă de lungă durată, dispunând de suficiente cantităţi de alimente şi muniţii.
Comandamentul român a hotărât să atace pentru început centura de fortificații din jurul Vidinului. Pe 9 ianuarie, toate satele întărite din jurul Vidinului au fost atacate și cucerite. În sprijinul atacului trupelor terestre de pe malul drept al Dunării au intervenit unitățile de artilerie de la Calafat și Ciuperceni.
Pe 12 februarie 1878 trupele române au pătruns în Vidin – Războiul de Independență
Armata română s-a pregătit pentru asaltul final al Vidinului. Artileria română a bombardat neîncetat pozițiile otomane până pe 22 ianuarie, când s-a comunicat încheierea unui armistițiu ruso-turc. Pe 12 februarie 1878, trupele române au pătruns în Vidin, iar a doua zi în cetatea Belogradcik.
Dorobanţi, 1877, de Arthur Rone, din colecţia Muzeului Militar Naţional “Regele Ferdinand I”.
O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii
Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul
Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.
Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.
Fenomenul mireselor din fosta URSS, fie ca e vorba de miresele rusoaice, ucrainence sau din alte foste republici sovietice este o realitate a zilelor noastre. Sunt diverse site-uri specializate care le pot gasi barbatilor din occident mirese din tarile sarace, de pe toate continentele, dar in special din Asia si […]