Cu ocazia implinirii a 139 de la nasterea marelui sculptor roman Constantin Brancusi, autoritațile din județil Gorj au lansat un film de prezentare a judetului. Producatorul filmului este Radu Tora. Filmul este realizat de catre compania Sfinx film, in cadrul Programului de promovare turistica „Vino acasa la Brancusi!“ derulat de Consiliul Judetean Gorj si Serviciul Public Salvamont Gorj.
Film superb de prezentare a judetului Gorj cu ocazia aniversarii a 139 de la nasterea lui Constantin Brancusi
Prezentarea este facuta in limba engleza, filmul fiind insa subtitrarat și in limba romana. Filmul prezinta cele mai importante atractii turistice: Transalpina, cea mai inalta sosea din tara, Ranca, Pesterile Muieri si Polovragi, Cheile Oltetului, Galbenului si Sohodolului, manastirile, municipiul Targu Jiu, operele lui Brancusi si casa memoriala de la Hobita, sporturile de aventuri care pot fi practicate, mestesuguri traditionale care s-au pastrat si in in prezent si unele obiceiuri.
Producția se bazeaza pe o arhiva uriasa de filmari, din care au fost alese cele mai reprezentative imagini, in functie de temele abordate. Filmarile sunt spectaculoase si au rolul de a atrage cat mai multi turisti in judetul Gorj. Sunt prezentate, printre altele, statiunea montana Ranca, Transalpina, cea mai inalta sosea din Romania, dar și pesterile Polovragi și Muierilor, mai multe manastiri și biserici.
,,Ca raspuns la sistemul creat cu dinadinsul stramb, in care starea omului nu inseamna complexitate, ci complicatie, in care bunastarea materiala este scop in sine, noi raspundem cu sistemul bazat pe simplitate [...] El, cetateanul, trebuie sa fie propriul lui stapan, sa fie proprietar si producator si sa lucreze impreuna cu ceilalti intr-o retea indestructibila in care sa primeze cinstea,
O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii
Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul
Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.
Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.
In perioada 1917 -1920, pe teritoriile care apartinusera fostului Imperiu Austro-Ungar, au luat fiinta cateva state ucrainene efemere : Republica Ucrainei Occidentale , Hatmanatul, Directoratul, si Republica Sovietica Socialista Ucraineana pro-bolsevica si Republica Huțula.Republica Huțula (Гуцульська республіка) a fost un stat efemer care a aparut in timpul dezmembrarii Imperiului Austro-Ungar, […]